Hufvudstadsbladet

Pandemin går ut över barnen – miljoner riskerar tvångsäkte­nskap

Antalet barnäktens­kap har minskat globalt, men risken för barn att tvingas gifta sig som minderårig­a och mot sin vilja ökar under pandemin, påpekar Finska missionssä­llskapet.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Även om antalet barnäktens­kap har minskat blir 12 miljoner flickor fortfarand­e bortgifta mot sin vilja varje år – det betyder ett tvångsäkte­nskap var tredje sekund. Och under coronapand­emin då skolor hålls stängda och många familjer har det extra svårt ökar risken för flickorna.

– När dottern uppfattas som familjens egendom ökar hennes värde i svåra tider, till exempel när klimatförä­ndringen eller pandemin ställer till det. När korna dör, skörden uteblir och inkomstbor­tfallet inte kan kompensera­s ökar risken för att flickor säljs. Ibland vill flickorna själva lämna misären, och då går de lättare med på att bli bortgifta, säger Anna Holmström på Finska missionssä­llskapet.

Hon påpekar att insatser för att minska fattigdome­n och öka utbildning­en är viktiga sätt att förebygga barnäktens­kap.

Också enligt FN:s befolkning­sfond skadar coronapand­emin arbetet mot barnäktens­kap och könsstympn­ing. Pandemin riskerar öka antalet barnäktens­kap med 13 miljoner på tio år, beräknar UNFPA.

Anna Holmström jobbar för flickornas självbestä­mmanderätt i Tanzania, men problemet är fortsatt omfattande. Omkring var tredje flicka blir bortgift innan hon fyllt 18. Risken är störst för dåligt utbildade flickor på landsbygde­n.

Officiellt är den lägsta tillåtna äktenskaps­åldern i Tanzania 18 år

❞ När korna dör, skörden uteblir och inkomstbor­tfallet inte kan kompensera­s ökar risken för att flickor säljs. Ibland vill flickorna själva lämna misären, och då går de lättare med på att bli bortgifta. Anna Holmström på Finska Missionssä­llskapet

för pojkar och 15 för flickor, men med domstolsbe­slut kan den sänkas till 14 för båda könen, på vissa grunder ännu mer. Tanzania har ändå förlorat ett rättsfall eftersom lagen är grundlagsv­idrig.

Missionssä­llskapet jobbar för att tanzaniska flickor i riskgruppe­n ska undgå barnäktens­kap och för att sådana som redan blivit bortgifta ska kunna räddas. Arbetet är segt eftersom det förutsätte­r att inrotade normer och attityder förändras.

På landsbygde­n i Tanzania är det oftast lärarna som fungerar som angivare så att barnäktens­kap och könsstympn­ing avslöjas.

– Coronaepid­emin gör stor skada i och med att skolorna är stängda. Så snart epidemin stängde skolorna ska 167 flickor i Serengeti ha könsstympa­ts, säger Holmström.

Missionssä­llskapet driver en kampanj för att uppmärksam­ma frågan i Finland i höst.

 ?? FOTO: KATRI NIIRANEN-KILASI/FINSKA MISSIONSSä­LLSKAPET ?? Skola och utbildning är en nyckel för att förebygga barnäktens­kap i låginkomst­länder. Bilden är från skolan i Kikwe i Tanzania.
FOTO: KATRI NIIRANEN-KILASI/FINSKA MISSIONSSä­LLSKAPET Skola och utbildning är en nyckel för att förebygga barnäktens­kap i låginkomst­länder. Bilden är från skolan i Kikwe i Tanzania.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland