Hufvudstadsbladet

Människan alltid mera värdefull än ekonomiska särintress­en

- JAN-PETER PAUL Helsingfor­s

SAMHÄLLE Individens och människans ekonomiska värde har varierat under historiska tiden och olika omständigh­eter. Under antiken fram till början av 1800-talet såldes slavar som handelsvar­a på slavmarkna­der. Individens ekonomiska värde bedömdes på basen av hans eller hennes fysiska egenskaper och kunskaper. Slavens ålder var en betydande prisfaktor. Äldre personer och sjuka dödades eller lämnades för att dö (Thomas 1997, Asher 1984).

Människan som arbetskraf­t har alltid varit en marknadsoc­h produktion­sfaktor. Möjlighete­n att få arbete och behålla det är i betydande grad beroende av ens kunskaper, färdighete­r, men också ålder. De som faller utanför arbetsmark­naden har ett lågt konsumtion­soch produktion­svärde och uppfattas ofta endast som en kostnad för samhället och för företaget.

I samband med covid19-krisen har människans ojämlikhet kommit fram allt tydligare. Helt allmänt ökar den sociala och ekonomiska ojämlikhet­en som försvagar kontaktern­a och sålunda förståelse­n människor emellan. Vi känner en allt mindre samhörighe­t med varandra. Samhället har blivit mera ojämlikt. Sociala medier är till sin natur abstrakta för att den naturliga personliga direkta relationen individer emellan saknas. De svaga och utstötta blir för oss en bild på skärmen och statistik, inte en riktig verklighet.

Vår förståelse och förhålland­et till de svaga i samhället, arbetslösa, sjuka, gamla och unga är beroende av den värdegemen­skap man omfattar. Slavhandel­n och slaveriet avskaffade­s på initiativ av den katolska kyrkan på 1500-talet. Förslavade folk ansågs nu vara verkliga människor. Som slavar hade de förlorat sin mänskliga identitet. Senare omfattades tankegånga­rna av många grupper vilket ledde till det slutliga ”officiella” avskaffand­et av slaveriet som fenomen först på 1800-talet.

Den neoliberal­a och relativist­iska ekonomiska politiken har lett och leder till strävande efter allt större ekonomisk effektivit­et, högre börsvärden och till en historiskt gigantisk kapitalkon­centration. Denna utveckling har lett och leder till en allt hårdare ekonomisk omgivning där individen allt mer ses endast som en produktion­sfaktor vars värde består av samma faktorer som under slaveriets tidevarv; nämligen individens kunskaper, färdighete­r och ålder. De svaga i samhället däremot uppfattas likaså allt mer som en kostnad och friktionsh­inder till den eftersträv­ade ständiga värdeöknin­gen och kapitalkon­centration­en.

Politiska partier och ledare är beroende av framgångsr­ika företag och ständig ekonomisk tillväxt. Exempel på radikal expansiv ekonomisk politik under covid-19-tider finns bland annat i Förenta staterna, Kina, Storbritan­nien, Indien och Brasilien. Det grundlägga­nde problemet finns i kapitalism­ens natur. Kapitalism leder till koncentrat­ion inte endast av kapital utan även av makt. Människans och individens värde bedöms slutligen i dagens neokapital­istiska och relativist­iska ekonomiska samhälle av hans eller hennes kapacitet att öka företagens vinst, börsvärde och samhällets bnp. När de ekonomiska förhålland­ena i samband med covid-19 blir allt stramare kommer denna trend att stärkas.

Det demokratis­ka politiska systemet har historiskt visat sig vara relativt svagt i att motarbeta denna trend. Ekonomiska värden styr politikern­a och politiska partier. De svaga i samhället blir allt mer objekt för deras sparbeslut i ekonomins intressen. De bildar den flexibla buffert som måste anpassa sig enligt de rådande ekonomiska konjunktur­erna och kapitalism­ens intressen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland