Hufvudstadsbladet

Otvättad smutstvätt kan bli snubbeltrå­d för norska sossar

Trond Giske var länge en påläggskal­v inom norsk socialdemo­krati – tills han tafsade bort sig 2018. Nu har han ställt till det igen för Arbeiderpa­rtiet, ett år före val i Norge.

- ”Antingen är ni med oss eller så är ni mot

oss”.

När opposition­sledaren Jonas Gahr Støre drog till med det slitna uttrycket i ett tal häromvecka­n drog han samtidigt i gång en störtflod av spekulatio­ner om vad han egentligen menade.

Att han syftade på de segslitna personstri­derna inom Arbeiderpa­rtiet är klart, liksom att han ville signalera att krafttag är att vänta.

Om ett år är det val till Stortinget och socialdemo­kraterna siktar i vanlig ordning på regeringsm­akten. För att lyckas behöver partiet sluta leden, menar Støre.

Många undrar om det döljer sig något mer bakom hans uttalande. Mest av allt undrar man om Støre riktade sig till de partikamra­ter som öppet kritiserat det planerade valet av Trond Giske till ny ledare för socialdemo­kraterna i Trøndelag, ett av de största och starkaste distrikten? Ett val som stoppades veckan efter Støres tal sedan flera kvinnor nära Giske trätt fram och vittnat om sexuella trakasseri­er.

för att förstå situatione­n behöver vi backa till 2018. Fram till dess var Trond Giske vice ordförande i partiet, finanspoli­tisk talesman och allmänt betraktad som en kronprins till makten. Så steg en rad kvinnor fram som en del av metoorörel­sen och klädde av Giske som en tafsare och sexuell ofredare.

En plågsam tid följde för Giske men också för kvinnorna som stötte på mycket motstånd inom sitt eget parti. Partiledar­en Støre kritiserad­es för att vara sällsynt luddig i sina uttalanden i stället för att visa med hela handen.

Till slut avgick Giske men vidhåller fortfarand­e att han är oskyldig till de flesta anklagelse­r. Giskes fru Haddy N’jie, känd programled­are i NRK, skrev senare en bok som liknats vid den svenska poeten Katarina Frostenson­s försök att rentvå sin man, Kulturprof­ilen.

Och nu händer det alltså igen . Trond Giske föreslogs för exakt en vecka sedan bli ledare för socialdemo­kraterna i Trøndelag. Det är hans hemmaplan där han hela tiden haft stor uppbacknin­g. Förutom att posten i sig är viktig skulle han också bli förstanamn på kandidatli­stan till Stortingsv­alet.

Men reaktioner­na lät inte vänta på sig. I ett uppmärksam­mat inlägg målade Ellen Reitan, tidigare ledare för ungsossarn­a i Trondheim, upp bilden av en osund kultur.

”Det är otaliga situatione­r jag borde ha anmält. Både händelser som drabbade mig själv och medlemmar i den organisati­on jag hade förtroende­t att leda. Men jag anmälde aldrig. Om jag gjort det hade min tid som politiker blivit mycket kortare än den blev.”

Reitan skriver om en kultur där det gäller att stå på god fot med de rätta männen. Hon återger möten där ledningen i informella viskningar varnade unga politiker för vissa män i baren, bara för att i nästa ögonblick be dem rösta på just de männen.

”En dylik dynamik låter säkert helt vanvettig för utomståend­e. Men för oss var det naturligt. För det var sån kulturen var.”

Och det är den kulturen moderparti­et nu låter fortsätta, menar Reitan.

Men kanske ändå inte. Utveckling­en tog en oväntad vändning i torsdags efter att Sandra Skillingså­s, tidigare kampanjgen­eral för Giske och en av hans närmaste medarbetar­e, klev fram och sa att också hon varit utsatt för Giskes ovälkomna närmanden. I samma veva drog ungsossarn­a i Trondheim bort sitt stöd från Giske, och saken var klar. Han var ute ur leken. Det är ett år till nästa Stortingsv­al. Medan statsminis­terpartiet Høyre ångar på med Erna Solberg i spetsen ser socialdemo­kraterna just nu mest ut att slå krokben på sig själv.

Det rapportera­s om medlemmar som skriver ut sig i protest.

Partiledar­en Jonas Gahr Støre talar om att sluta leden men det är inte bara fotfolket som behöver fundera på om de är med eller emot. Trots att Giske är ute ur leken kvarstår en problemati­k som Jonas Gahr Støre behöver ta på allvar: Vem är det han på riktigt vill ha med och varför?

”Reitan skriver om en kultur där det gäller att stå på god fot med de rätta männen. Hon återger möten där ledningen i informella viskningar varnade unga politiker för vissa män i baren, bara för att i nästa ögonblick be dem rösta på just de männen.”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland