Hufvudstadsbladet

Bremer missade studentdim­issionen – tog FM-guld

Teresita Bremer och Caral vann guld i ungdomskla­ssen i FM i hinderritt.

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

Även på söndagen var inhemsk uppfödning framme på FM i hinderritt. Den bästa femåringen, ”Sannie”, från Uleåborg, med Annika Voho som ägare och ryttare, slog tvåan ”Chagadaga Chin Chin” i omhoppning­en med en dryg sekund. Båda ekipagen hade en fällning. Prissumman för de sexåriga hästarna i Breeders Prize på närmare 4 000 euro gick till Eldo’s Captain med Jenna Huhtasalo i sadeln.

Under eftermidda­gen reds först finalen för unga ryttare. Teresita Bremer från Eriksnäs i Sibbo var i ledningen efter två deltävling­ar. Hon hade press på sig att rida felfritt då hon startade sist efter Jasmin Engblom, som ridit felfritt den sista rundan. En fällning hade Bremer råd till, men hennes häst snuddade inte vid en enda bom, och segern var hennes. Tvåa blev alltså Engblom på Chap och brons gick till Tiiu Tiihonen med Spartan.

Bremer borde egentligen ha firat sin studentexa­men i Brändö gymnasium under lördagen. Hon ångrar dock inte att hon missade festlighet­erna.

– Kompisarna hade jag ju gärna träffat, men en guldmedalj är alltid guldmedalj, och vi hade hunnit fira lite hemma redan en vecka tidigare.

Hästen Caral har Bremer haft i drygt två år, men i början med den nederländs­kfödde valacken var inte så lätt, men nu har samarbetet lyckats. Förra året tog ekipaget silver i kategorin för unga ryttare.

Seniorerna­s mästerskap blev en spännande kamp där Sanna Backlund, 43, som ledde tävlingen efter två omgångar, måste ge sig för de yngre ryttarna Ville Kulkas, 35, med Nextgenera­tion Concept, och Emma Tallberg, 24, på Doppelt Quidam. Bägge hoppade den andra rundan felfritt, medan Backlund- enligt sin egen utsago- fick två fällningar på grund av sina egna misstag.

Backlund var inte bitter trots brons – hon har guld från 2013. Hon anser sig i dag mer vara tränare än ryttare- glädjen över elevernas goda prestation­er var stor då det blev flera medaljer bland ponnier, unga ryttare (Bremer) och juniorer.

Ville Kulkas var glad över sitt guld. Han har medaljer I andra färger från junioråren, men nu gick allt perfekt med en häst som bara blev bättre och bättre när tävlingarn­a framskred. Den sista rundan var han speciellt nöjd med.

Tvåan Emma Tallberg var lite missnöjd över sin dåliga inledning med två fällningar.

– Den förberedan­de tävlingen gick inte enligt plan och jag tog den första klassen onödigt försiktigt. I fredags vann vi deltävling­en och i dag var hästen helt super. Jag har allt utom FM-guld, och igen blev det silver, så får försöka nästa år ta guld, säger Tallberg.

❞ Kompisarna hade jag ju gärna träffat, men en guldmedalj är alltid guldmedalj, och vi hade hunnit fira lite hemma redan en vecka tidigare. Teresita Bremer

 ?? FOTO: HANNA HEINONEN/SRL ?? ■
Teresita Bremer med Caral.
FOTO: HANNA HEINONEN/SRL ■ Teresita Bremer med Caral.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland