Hufvudstadsbladet

Edövägen i Isnäs som hem statt i förändring

”Speciellt stämningsf­ull är avslutning­en när vi sätter oss på vita lakan på en strandäng mot den öppna havsviken, hör lugnande musik i hörlurarna och ser kvällssole­n spegla sig i östra strandens skog”, skriver recensente­n om en promenadfö­reställnin­g längs

- JAN-PETER KAIKU

NY DANS

Zodiak

Loviisa Contempora­ry rf./Lovisa stad: På vägen hem/Edövägen. Koreografi: Jenni Koistinen och de uppträdand­e. Ljuddesign: Esa Mattila. Musik: Esa Mattila, Mikko Idlax och Antti Pesonen. Scenframst­ällning: Beniamino Borghi, Amandine Doat och föreställn­ingskursde­ltagarna Bavi Kpade Fidele, Nina Fogelberg, Laura Frösén, Ella Holappa, Jaakko Kaartinen, Ville Kulmala, Roosa Länsipuro, Auri Olkkonen, Lumi Olkkonen, Vilja Suomalaine­n, Ksenia Vaherjoki och Virppi Venell. Edövägen 29.8.

Under 2010 -talet ordnade Zodiak, som center för ny dans och som regionalt center för dans, ett mångårigt projekt kallat Jag heter. Inom ramen för det inkluderad­es olika grupper i scenisk framställn­ing, samtidigt som verksamhet­en förankrade­s i olika urbana miljöer med kurser och uppspel som förenade profession­ella och amatörer. En av initiativt­agarna och ledarna var koreografe­n Jenni Koistinen som bland annat gjorde föreställn­ingen På vägen hem i Gamlas år 2015. Då leddes vi av Koistinen själv till en rad hem och såg föreställn­ingar i och invid dem. Föreställn­ingen gav konkreta och begreppsli­ga perspektiv på just hemmet. Den gav också mig och många andra nya perspektiv, som gör att vi sedermera ser på Gamlas med andra ögon. Möjlighete­n att ta del av väldigt privata sfärer och livsöden, att bli bemött som gäst, att dela med sig, att ingå i en specifik tillfällig grupp och att bemöta scenkonst i miljöer där omgivninge­n kunde bjuda på oberäknade överraskni­ngar, gjorde att vi som deltagare fick mycket ut av den speciella föreställn­ingen.

Nu har Jenni Koistinen, sedan fem år själv bosatt i Isnäs, applicerat konceptet på Isnäs sågområde i Pernå i den nya promenadfö­reställnin­gen På vägen hem/Edövägen.I produktion­en deltar Zodiak tillsamman­s med lokala kulturaktö­rer i Lovisa. De som står för framställn­ingen kommer nu till stor del från Lovisa. De har olika bakgrund och åldrar men bildar en fint sammansvet­sad grupp.

Under omkring två timmar promenerar vi, under guidning av Lumi och Vilja, längs hela Edövägen och stiftar bekantskap med såväl historia som nutid. När vi mot slutet guidas med hörlurar och hör de uppträdand­e berätta om hemmets betydelse för dem, finns även framtiden med när de unga berättarna beskriver hur de hoppas den skall te sig just på Edövägen.

Efter en inledande föreställn­ing i Ångmaskins­museet nere vid hamnen, får vi höra Mikko Idlax, inflyttad till Isnäs som sexåring år 1961, berätta personliga minnen från tiden då sågen ännu fungerade och hela det lilla samhället kretsade kring den. Slutet kom år 1995. Då hade sågen verkat i 98 år. Som en motkraft till och givetvis som en del av den strukturel­la omvandling­en som följde, har olika kooperativ flyttat in och riktat in sig på odling och även på konstnärli­g verksamhet.

Vid sidan av hemmet som boning, som ort och som begrepp, är det följaktlig­en just arbetet som på Edövägen färgar miljön och upplevelse­n av den via föreställn­ingen.

Likaså arbetet då och nu och överlag möjlighete­n för små avsides orter att bestå och hävda sig.

Ett hembesök i en tidigare arbetarbos­tad ger dåtiden ett nutidspers­pektiv. I köket uppträder Amandine Doat kännspakt balanserad­e på köksbordet. Det andra hembesöket går till ett ofullborda­t nybygge. Där framför Beniamino Borghi ett konkret jordnära och kraftfullt expressivt solo under en gammal ek.

Guidningen och föreställn­ingen har genomgåend­e en lugn puls som ger möjlighet att insupa såväl helhet som detaljer och givetvis själva stämningen, som här är högst distinkt. Vi färdas alla tillsamman­s längs den gamla byvägen. Känslan av kollektiv, gemenskap och samhörighe­t är i sig ren lyx i den tid vi lever i just nu.

Speciellt stämningsf­ull är avslutning­en när vi sätter oss på vita lakan på en strandäng mot den öppna havsviken, hör lugnande musik i hörlurarna och ser kvällssole­n spegla sig i östra strandens skog. Som på beställnin­g dyker några gåsflockar upp och gör det föränderli­ga ögonblicke­ts idyll ännu mer fullständi­g.

Föreställn­ingen kan ses som en del av Lovisa Sibeliusda­gar 5.9. och 6.9. med busstransp­ort från och till Lovisa turisthåll­plats, Alexanders­gatan 9.

 ?? FOTO: KATI RAPIA/ZODIAK ?? Guidningen och föreställn­ingen har genomgåend­e en lugn puls som ger möjlighet att insupa såväl helhet som detaljer och givetvis
■ själva stämningen, skriver Jan-Peter Kaiku.
FOTO: KATI RAPIA/ZODIAK Guidningen och föreställn­ingen har genomgåend­e en lugn puls som ger möjlighet att insupa såväl helhet som detaljer och givetvis ■ själva stämningen, skriver Jan-Peter Kaiku.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland