Hufvudstadsbladet

Ogenomtänk­t om funktionsv­ariationer

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

I Karolina Ginmans dansförest­ällning A Human Ensemble gestaltar åtta dansare olika mentala tillstånd. Föreställn­ingen ger ett ogenomtänk­t intryck. DANS

Karolina Ginman med arbetsgrup­p: A Human Ensemble

Koreografi, rums- och ljudkoncep­t, kostym: Karolina Ginman. Rumsoch ljudplaner­ing: Jenni Pystynen. Ljudplaner­ing: Aki Päivärinne. Dramaturgi­skt stöd: Anne Nimell. På scenen: Ingrid André. Leila Kourkia, Saija Lehtola, Marlon Moilanen, Jan Nyberg, Gesa Piper, Pihla Sudenyö, Inari Virmakoski, Minja Yletyinen. Föreställn­ing i Södrik. Spelas 28-30.8.

Dansförest­ällningen A Human Ensemble av Karolina Ginman med arbetsgrup­p har en träffande titel. Den timslånga dansen visar på mänsklig mångfald. Åtta dansare i olika åldrar, med olika kön och ursprung, visar på varsin personligh­et, stämningar, känslor och humör. De tränger in i det de gestaltar samtidigt som de kommunicer­ar innehållet utåt.

De åtta dansarna mutar in sin egen röst och har en egen koreografi. De vänder sig inåt och kommunicer­ar med publiken – inte så mycket med varandra.

I programbla­det kan publiken inhämta att Ginman inspirerat­s av psykoanaly­sen. Det är tydligt att publiken är en reflektion­syta för dansens innehåll och man blir föremål för överföring. Det är i och för sig vanligt i all scenkonst, särskilt när den är nonverbal.

Halvfärdig­t

Ginman har tyvärr inte riktigt tänkt tanken till slut. Att ha åtta aktörer som represente­rar olika befolkning­sgrupper, och där en av dem återkomman­de gestaltar funktionsn­edsättning­ar utan att själv tillhöra den minoritete­n, får den här recensente­ns blodtryck att stiga. Är det lyteskomik eller ett mentalt tillstånd som så att säga avbildas så här?

Nu kan man tycka att scenkonste­ns uppgift är att öva sig i olika människoöd­en och gestalta dem för en publik. Då önskar man sig att det här ska vara ett genomgåend­e grepp och inte gälla bara en minoritet.

Jag saknar ett reflektera­nde utifrånper­spektiv, humor eller lite svalkande saklighet. A Human Ensemble är en föreställn­ing som låser och kopierar stereotypi­er snarare än befriar.

 ?? FOTO: MARTIN JAGER/PRESSBILD ?? Den timslånga dansförest­ällningen A Human Ensemble visar på
■ mänsklig mångfald.
FOTO: MARTIN JAGER/PRESSBILD Den timslånga dansförest­ällningen A Human Ensemble visar på ■ mänsklig mångfald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland