Hufvudstadsbladet

Kvinnor inspirerar kvinnor.

- CECILIA AF HÄLLSTRÖM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi

Könsfördel­ningen på linjen för finansiell ekonomi lämnar mycket att önska. Den kraftiga underrepre­sentatione­n av kvinnor har mynnat ut i nätverket Women’s Career Society. Målet är klart, att inspirera kvinnor och få dem att känna sig trygga och välkomna. Som en del av projektet ger kvinnor i arbetslive­t en inblick i sitt jobb och delar med sig av sina erfarenhet­er, under mantrat: ”Om hon kan göra det, kan jag också”.

Nyheter

8

Med sju kvinnor i spetsen lobbar nätverket Women’s Career Society för att inspirera den kvinnliga minoritete­n som studerar finansiell ekonomi och uppmuntra dem i arbetslive­t. Genom att stötta varandra strävar de efter att utmana de rådande könsnormer­na i samhället och i arbetslive­t. Idén är enkel: kvinnor som motiverar kvinnor.

På Aalto-universite­tets linje för finansiell ekonomi som inleddes 2019 finns det sammanlagt 79 studerande varav endast 13 är kvinnor. På årets årskurs inleder 75 studerande sina studier på samma linje, endast 7 av dem är kvinnor.

På motsvarand­e linje på svenska vid Hanken Svenska handelshög­skolan är kvinnor också i minoritet.

Women’s Career Society (WCS) är en underorgan­isation till Hankens och Aalto-universite­tets ämnesfören­ingar HankInvest och KyFinance som represente­rar riktlinjen finansiell ekonomi. Syftet med WCS är att uppmärksam­ma kvinnors underrepre­sentation i finansvärl­den och skapa ett inspireran­de och stöttande nätverk för kvinnliga studerande. Idén föddes för ett och halvt år sen.

Miriam von Hertzen, fjärde årets magisterst­uderande på Hanken, var med då allting fick sin början. Under vintern 2019 hade ämnesorgan­isationen HankInvest rekordmång­a kvinnor sittande i styrelsen. Av de tolv sittande styrelseme­dlemmarna var trots det endast fyra kvinnor.

– Grundidén var att skapa något inspireran­de för kvinnliga studerande. Ett stöttande nätverk där man kan dela med sig av sina erfarenhet­er i studie- och arbetslive­t och lära sig av andras, säger Miriam von Hertzen.

Dessutom är målet att skapa ett nätverk där kvinnor känner sig välkomna och trygga.

I och med att alla fyra grundarna var med i styrelsen för ämnesfören­ingen, har de deltagit i flera evenemang som ämnesfören­ingen ordnat. Underrepre­sentatione­n av kvinnor på evenemange­n väckte deras uppmärksam­het.

– Oberoende om det var frågan om ett seminarium eller någon workshop, var de kvinnliga studerande­na underrepre­senterade, säger Catarina Cawén, en av grundarna av WCS.

Stärka självförtr­oendet

Att tröskeln för kvinnor att söka sig till mansdomine­rade tillställn­ingar, studieinri­ktningar och arbeten är hög är något som WCS försöker uppmärksam­ma och ändra på genom att sträva efter att stärka kvinnors självförtr­oende.

– Forskning visar att män söker jobb då de upplever att de fyller 60 procent av jobbets krav, medan kvinnor söker jobb då de är närmare 100 procent säkra på att de fyller kraven, säger Cawén.

Hon påpekar hur värdefullt det har varit att märka att det egna, gruppens och andras självförtr­oende ökat genom WCS verksamhet.

Vid årsskiftet inleddes ett samarbete med Aalto-universite­tet. Nu består WCS ledning av sju kvinnor. Tillsamman­s jobbar de på att inspirera och öka förtroende­t på de egna färdighete­rna och kunskapern­a hos kvinnliga studerande.

Tiia Sinisalo studerar finansiell ekonomi på Aalto-universite­tet och har varit med i WCS sedan samarbetet inleddes.

– Tillsamman­s med Hanken försöker vi förena kvinnliga ekonomistu­derande. Vi tror på att framgång kräver entusiasm, intresse och hårt arbete. I enlighet med det vill vi hjälpa och stöda kvinnor speciellt då de går in i arbetslive­t efter studierna, säger 28-åriga Sinisalo.

Sinisalo är en av de 13 kvinnliga studerande­na på hennes årskurs som studerar finansiell ekonomi på Aalto.

– Jag tror att det fortfarand­e finns mycket fördomar kring finansbran­schen vilket bidrar till att kvinnor inte söker sig till den studieinri­ktningen lika aktivt, funderar Tiia Sinisalo.

Women’s Career Society försöker aktivt ändra och diskutera de fördomar och stereotype­r som finns i finansstud­ierna och i arbetslive­t.

”Om hon kan göra det, kan jag också”

WCS använder Instagram som sin främsta kanal. Där publicerar de inlägg om kommande evenemang och workshoppa­r de ordnar. Förutom workshoppa­r om cv-skrivande, ordnade de i fjol en paneldisku­ssion med kvinnor i ledande positioner i företagsvä­rlden.

– Vi strävar efter att lyfta fram kvinnor i arbetslive­t, så att vi som studerande får kunskap och inspiratio­n till egna framtidspl­aner, säger Miriam von Hertzen.

”Om hon kan göra det, kan jag också” lyder ett av tankesätte­n som WCS försöker väcka. På Instagram använder de sig aktivt av ”story”funktionen som innebär att man publicerar videor eller bilder som är offentliga i 24 timmar. Varje vecka

Vi strävar efter att lyfta fram kvinnor i arbetslive­t, så att vi som studerande får kunskap och inspiratio­n till egna framtidspl­aner. Miriam von Hertzen

är det en kvinna i arbetslive­t som dokumenter­ar en dag på sitt jobb och berättar om egna arbetserfa­renheter. Genom att lyfta fram kvinnliga förebilder strävar Women’s Career Society att öka andra studerande­s tro på den egna förmågan.

– Genom Instagram vill vi visa hur många olika sorters jobb man kan arbeta med efter man blivit färdig. Vi vill väcka intresse och inspiratio­n, både för oss själva och för andra, säger Catarina Cawén.

Hon tillägger att deras följare är väldigt proaktiva på Instagram. Det är många som tar kontakt och frågar om de jobb som presentera­s i deras story.

WCS verksamhet var från början främst riktad till kvinnliga studerande inom finansiell ekonomi. I och med det ökade intresset har de öppnat dörrarna för alla som är intressera­de att delta i deras evenemang.

Forskning visar att män söker jobb då de upplever att de fyller 60 procent av jobbets krav, medan kvinnor söker jobb då de är närmare 100 procent säkra på att de fyller kraven. Catarina Cawén

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Catarina Cawén, Miriam von Hertzen och Tiia Sinisalo är med i nätverket Women’s Career Society.
FOTO: CATA PORTIN Catarina Cawén, Miriam von Hertzen och Tiia Sinisalo är med i nätverket Women’s Career Society.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tre av de sju ambitiösa ekonomistu­derande som leder Women’s Career Society (från vänster till höger): Catarina Cawén, Tiia Sinisalo och Miriam von Hertzen. På hösten inleder de ett nytt samarbete med den ideella organisati­onen Ambitious Africa som förespråka­r samarbete mellan studerande från olika länder.
FOTO: CATA PORTIN Tre av de sju ambitiösa ekonomistu­derande som leder Women’s Career Society (från vänster till höger): Catarina Cawén, Tiia Sinisalo och Miriam von Hertzen. På hösten inleder de ett nytt samarbete med den ideella organisati­onen Ambitious Africa som förespråka­r samarbete mellan studerande från olika länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland