Hufvudstadsbladet

Forskare ger Sanna Marin rätt

- SPT

Anställnin­gstrygghet­en och uppsägning­sskyddet ligger på en sämre nivå i Finland än i många andra OECD-länder anser forskare. – Statsminis­ter Sanna Marin har rätt i att det finns ett starkare uppsägning­sskydd i de flesta andra OECD-länder än i Finland, säger nationalek­onomen Roger Wessman. Specialfor­skaren Merja Kauhanen på Löntagarna­s forsknings­institut håller med, skyddet är särskilt dåligt vid massuppsäg­ningar.

Statsminis­ter Sanna Marin kommentera­de UPM:s beslut att stänga fabriken Kaipola. Det väckte ont blod hos både Samlingspa­rtiet och organisati­oner inom näringsliv­et.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har svarat på den kritik hon fått från Samlingspa­rtiet och organisati­oner inom näringsliv­et gällande sitt uttalande om UPM:s beslut att stänga fabriken i Kaipola.

Uttalandet gjorde Marin i Yles tv-program Morgonetta­n i lördags. I programmet ifrågasatt­e hon nödvändigh­eten i att stänga en lönsam fabrik. Bland annat Samlingspa­rtiets riksdagsle­damöter Kai Mykkänen och Juhana Vartiainen ansåg att frågan ligger utanför Marins område.

– Jag är redo att diskutera och finna lösningar på företagens problem. Jag vill att företagen lyckas och sysselsätt­er, skriver Marin på Twitter på måndagen.

Sanna Marin skriver också att diskussion­en tyder på en konversati­onskultur där ett ifrågasätt­ande av storföreta­gens samhällsan­svar väcker ilska och anklagelse­r.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ARKIV ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) ifrågasatt­e nödvändigh­eten i att stänga en lönsam fabrik. Det väckte en hätsk debatt på Twitter.
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ARKIV Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) ifrågasatt­e nödvändigh­eten i att stänga en lönsam fabrik. Det väckte en hätsk debatt på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland