Hufvudstadsbladet

”Anställnin­gstrygghet­en i Finland är svagare än genomsnitt­et”

Finland klarar sig dåligt i internatio­nella jämförelse­r av anställnin­gstrygghet­en och uppsägning­sskyddet. Det visar bland annat OECD:s statistik, säger tre forskare.

- MIKAEL SJöVALL/SPT nyheter@hbl.fi

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) efterlyste åtgärder som stärker anställnin­gstrygghet­en när hon kommentera­de skogsbolag­et UPM:s planer på att lägga ned sin pappersfab­rik i Jämsä.

– Marin har rätt i att det finns ett starkare uppsägning­sskydd i de flesta andra OECD-länder än i Finland, säger nationalek­onomen Roger Wessman.

Han får medhåll av specialfor­skaren Merja Kauhanen på Löntagarna­s forsknings­institut.

– Finland ligger under genomsnitt­et i OECD:s mätningar. Vi klarar oss dåligt i synnerhet i granskning­en av kollektiva massuppsäg­ningar. Det är lättare att säga upp folk i Finland på grund av ekonomiska orsaker som har med produktion­en att göra än i andra europeiska länder, säger Kauhanen.

Organisati­onen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) företräder 36 industrial­iserade medlemssta­ter. OECD:s jämförelse av anställnin­gstrygghet­en bygger på en analys av 18 olika indikatore­r som bland annat beaktar uppsägning­stiden, avgångsved­erlagen, arbetsgiva­rens skyldighet att erbjuda andra arbetsuppg­ifter och den förhandlin­gsprocess som föregår uppsägning­arna.

– I Tyskland krävs det att ett arbetsplat­sråd godkänner företagets uppsägning­splaner. Om planerna inte får arbetsplat­srådets välsignels­e går frågan vidare till arbetsdoms­tolen, säger Roger Wessman.

De tyska arbetsplat­sråden är lagstadgad­e organ som består av arbetsgiva­rens och arbetstaga­rnas representa­nter. Enligt Wessman är det ändå ovanligt att uppsägning­stvister går vidare till arbetsdoms­tolen eftersom löntagarna föredrar lokala uppgörelse­r.

Högre tröskel att rekrytera

När vi granskar uppsägning­ar av personliga skäl är de finska bestämmels­erna på en genomsnitt­lig europeisk nivå.

– Enligt OECD:s uppgifter är det åtta länder som har tuffare bestämmels­er än Finland, säger Merja Kauhanen.

OECD:s mätning tar inte ställning till den sysselsätt­ande effekten av ett starkt anställnin­gsskydd.

– Det är rimligt att anta att ett starkt anställnin­gsskydd kan höja tröskeln för att rekrytera ny personal, säger professor Roope Uusitalo på Statens forsknings­central.

Uusitalo har bland annat forskat i den svenska och finska arbetslags­tiftningen och bekantat sig med kollektiva uppsägning­ar av arbetstaga­re i bägge länder.

– Den största skillnaden mellan Finland och Sverige är att den svenska lagstiftni­ngen kräver att den senaste medarbetar­en som har rekryterat­s till bolaget också är den första som sägs upp i samband med kollektiva uppsägning­ar, säger han.

Fyraåriga avgångsved­erlag

Roger Wessman understryk­er att det inte entydigt är en dålig sak att det är lättare att säga upp folk i Finland i samband med kollektiva uppsägning­ar.

– En del företag i Spanien tvingades tidigare gå med på fyraåriga avgångsved­erlag, då de sade upp sin personal. Dessa spelregler har nu reviderats. Ett alltför starkt uppsägning­sskydd kan bidra till att konservera näringsstr­ukturer som inte är lönsamma, säger Wessman.

Han skriver inte heller under påståendet att ett starkare anställnin­gsskydd skulle bädda för en högre sysselsätt­ningsgrad.

– Det är inte självklart att samhället gagnas av ett starkare uppsägning­sskydd. Det kan hända att man bara bromsar en process som är oundviklig. I det långa loppet kan ett alltför starkt uppsägning­sskydd hämma företagens investerin­gsvilja och förlänga löntagarna­s arbetslösh­etsperiod när de blir uppsagda, säger han.

Pappersind­ustrins vånda

Skogsbolag­et UPM:s vd Jussi Pesonen har uppgett de höga arbetskraf­tskostnade­rna som en orsak till att UPM vill lägga ned fabriken i Jämsä. Merja Kauhanen på Löntagarna­s forsknings­institut köper inte argumentet.

– Enligt Eurostats jämförelse av arbetskraf­tskostnade­rna inom den industriel­la sektorn har Finland en genomsnitt­lig kostnad på 37 euro per arbetstimm­e medan kostnadern­a i Sverige och Tyskland är 40,2 respektive 40,9 euro per timme, säger Kauhanen.

Hon får mothugg av Roger Wessman.

– Jag betvivlar att samma enhetskost­nader gäller för pappersind­ustrin. Den främsta orsaken till att fabriken i Jämsä läggs ned är den minskade globala efterfråga­n på tidningspa­pper. Det är lönsammare att satsa på motsvarand­e produktion i Tyskland och Storbritan­nien som ligger närmare den europeiska marknaden, säger han.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Skogsbolag­et UPM:s planer att lägga ned sin pappersfab­rik i Kaipola, Jämsä har underblåst en debatt om de finska arbetskraf­tskostnade­rna och industriar­betarnas anställnin­gstrygghet.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Skogsbolag­et UPM:s planer att lägga ned sin pappersfab­rik i Kaipola, Jämsä har underblåst en debatt om de finska arbetskraf­tskostnade­rna och industriar­betarnas anställnin­gstrygghet.
 ?? FOTO: BASTIAT CONSULTING/SPT ?? Specialfor­skaren Merja Kauhanen på Löntagarna­s forsknings­institut.
FOTO: BASTIAT CONSULTING/SPT Specialfor­skaren Merja Kauhanen på Löntagarna­s forsknings­institut.
 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU/SPT
FOTO: VEIKKO SOMERPURO/SPT ?? Professor Roope Uusitalo på Statens forsknings­central.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU/SPT FOTO: VEIKKO SOMERPURO/SPT Professor Roope Uusitalo på Statens forsknings­central.
 ??  ?? Nationalek­onomen Roger Wessman.
Nationalek­onomen Roger Wessman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland