Hufvudstadsbladet

Hjallis Harkimo vill bli borgmästar­e i Helsingfor­s

Riksdagsle­damot Hjallis Harkimo siktar in sig på lokalpolit­iken och kritiserar Helsingfor­s ledarskap för att inte få igenom stora projekt. Han vill också att staden ska sälja sina bolag.

- EMMA STRöMBERG/SPT nyheter@hbl.fi

Partiet Rörelse Nu satsar på de 20 största städerna i Finland i vårens kommunalva­l, som är partiets första. Harry ”Hjallis” Harkimo ställer upp för Rörelse Nu i Helsingfor­s och blir också partiets borgmästar­kandidat. Harkimo räknar upp ett antal punkter som han vill ändra på i kommunalpo­litiken i Helsingfor­s.

Han kritiserar borgmästar­modellen och riktar en känga mot borgmästar­en Jan Vapaavuori och de biträdande borgmästar­na för att inte dra jämnt och därför inte kunna driva igenom stora projekt.

Bland de stora projekt som stannat på planerings­stadiet räknar Harkimo upp bland annat Guggenheim­museet, centrumtun­neln, utveckling­en av den östra stadsdelen Östersundo­m som tidigare hörde till Sibbo och försäljnin­gen av Lappvikens sjukhusomr­åde.

Vissa av projekten som Harkimo nämner hade redan röstats ner av de folkvalda innan borgmästar­modellen infördes, som Guggenheim­museet. Senare projekt har också fallit när de röstats ner av kommunalpo­litiker i något skede av den politiska beslutspro­cessen.

Harkimo är också kritisk till att Helsingfor­s stad äger många bolag och anser att staden borde sälja bolagen, till exempel inom städning och catering, och satsa enbart på kommunens kärnuppgif­ter som utbildning, ungdoms- och idrottsver­ksamhet och hälsovård.

– Helsingfor­s har hundra dotterbola­g. Ingen kan kontroller­a ett så här stort konglomera­t.

– Genom att sälja bolagen som inte hör till stadens huvudsakli­ga uppgifter får staden mera resurser och kan omorganise­ra och koncentrer­a verksamhet­en till kärnområde­na. Stadens bolag gör över 500 miljoners vinst. Det här i kombinatio­n med en mer koncentrer­ad verksamhet skulle möjliggöra en sänkning av kommunalsk­atten.

Om staden säljer sina vinstbring­ande bolag, hur ska det då finnas pengar för att sänka kommunalsk­atten? – Genom försäljnin­gen får staden på en gång vinsten för flera år framåt.

2,3 procent i riksdagsva­let

Bland de städer där Rörelse Nu har grundat lokalavdel­ningar och satsar på att få kandidater till kommunalva­let finns bland annat Åbo, Tammerfors, Jyväskylä, Kuopio och städerna i Helsingfor­sregionen. Rörelse Nu grundades 2018 och partiet deltog i riksdagsva­let 2019. Harkimo var den enda som blev invald och partiet fick 2,3 procent av rösterna. Rörelse Nu säger att de vill ta ner det politiska beslutsfat­tandet på gräsrotsni­vå och skapa ett nätparlame­nt där vem som helst kan ge sin åsikt om en fråga och komma med egna förslag.

Rörelse Nu har ändå beslutat om några principer som ska styra partiets politik. Bland annat anser partiet att företagand­e är det bästa sättet att genomföra saker, att marknadsek­onomi är ett fungerande sätt att sköta samhället och att miljökonse­kvenser ska beaktas när beslut fattas. Partiet har en positiv inställnin­g till Europa.

Kommunalva­let hålls den 18 april 2021.

 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? Hjallis Harkimo är ordförande för Rörelse nu och partiet satsar på Helsingfor­s i sitt första kommunalva­l.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT Hjallis Harkimo är ordförande för Rörelse nu och partiet satsar på Helsingfor­s i sitt första kommunalva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland