Hufvudstadsbladet

Spårvagnsn­ätet ska byggas ut för 160 miljoner euro

Planerna för det nya spårvagnsn­ätet i västra Helsingfor­s framskride­r. I framtiden ska en snabbspårv­agn köra mellan Dianaparke­n i centrum och Gamlas.

- NICLAS LöNNQVIST

På tisdag tar planerna på det nya spårvagnsn­ätet i västra Helsingfor­s ett steg framåt i och med att stadsmiljö­nämnden väntas godkänna utkastet för det nya nätet.

Enligt den nya generalpla­nen ska Helsingfor­s tätas till i Hoplaxväge­ns och Vichtisväg­ens omgivning. Den nya kollektivt­rafikplane­n innebär att Hoplaxväge­n och Vichtisväg­en görs om till stadsboule­varder samtidigt som en snabbspårv­äg på 10,5 kilometer byggs mellan Dianaparke­n i centrum och Gamlas.

Med sex minuters mellanrum

År 2030 ska snabbspårv­agnen ha drygt 40 000 passagerar­e dagligen och köra med 6 minuters intervalle­r. Snabbspårv­agnen ska köra längs två egna filer till Gamlas. Trafikrond­ellen i Haga och järnvägshå­llplatsen i Gjuteriet ska bli nya knutpunkte­r för kollektivt­rafiken samtidigt som bostadsbyg­gandet utökas. Målet med det nya spårvagnsn­ätet i västra Helsingfor­s är också att binda samman nuvarande kollektivt­rafikforme­r med snabbspårv­ägar.

Dessutom byggs till spårvagnss­kenor på Fredriksga­tan och Nordenskiö­ldsgatan och också Topeliusga­tan ska förses med spårvagnss­kenor.

Färre bussar genom Tölö

Med det nya spårvagnsn­ätet i västra Helsingfor­s vill man minska på busstrafik­en genom Tölö. Planer finns på att linje 4 i framtiden kör från Munksnäs till Eira längs Topeliusga­tan och Fredriksga­tan. Linje 10 skulle köra mellan Lillhoplax och Skatudden. Nämnden tar ställning till flera alternativ om hur linjerna kan tänkas köra i framtiden.

De totala byggkostna­derna för det nya spårvagnsn­ätet i västra Helsingfor­s väntas uppgå till 160 miljoner euro. Efter att stadsmiljö­nämnden behandlat frågan om det nya spårvagnsn­ätet ska stadsstyre­lsen fatta det slutliga beslutet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland