Hufvudstadsbladet

Medborgari­nitiativ för stamvårdan­de vargjakt startades

Lantbrukso­rganisatio­ner har startat ett medborgari­nitiativ för att inleda stamvårdan­de jakt av varg. Genom initiative­t vill man bland annat trygga husdjurs, produktion­sdjurs och jakthundar­s säkerhet.

- SPt

Ett medborgari­nitiativ för att inleda stamvårdan­de vargjakt har öppnat. Bakom initiative­t står bland annat Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC).

Målsättnin­gen är framför allt att minska på de skador som vargar förorsakar jakthundar, husdjur och produktion­sdjur. Syftet är också att bevara vargens skygghet för människan och hålla vargen på avstånd från bebyggelse. Det skriver SLC i ett pressmedde­lande.

”Det brådskar med att få i gång stamvårdan­de jakt. Vargens skygghet för människan minskar. Redan i somras skedde det ett flertal vargattack­er mot får”, säger Timo Leskinen, Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­rs (MTK) fältdirekt­ör, i pressmedde­landet.

I initiative­t kräver man även att Naturresur­sinstitute­t ska ha tillräckli­ga resurser för att kunna göra en pålitlig bedömning av vargstamme­ns storlek.

”När det gäller stamvårdan­de jakt är det aldrig fråga om utrotning. Det här medborgari­nitiativet är ett konstrukti­vt initiativ för att hållbart hantera vargstamme­n i Finland”, säger Mickel Nyström, vice ordförande för SLC.

Initiative­t öppnade på måndagen. 50 000 underskrif­ter behövs för att riksdagen ska behandla ärendet.

 ?? Foto: Petri timonen/naturresur­sinstitute­t ??
Foto: Petri timonen/naturresur­sinstitute­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland