Hufvudstadsbladet

”Det finns inget annat land som vi har så täta relationer med som Finland”

– Det är fantastisk­t och samtidigt lite omtumlande för det står klart för mig hur nära relationer­na är mellan Sverige och Finland, svarar den nya svenska ambassadör­en Nicola Clase på frågan hur det känns att snart flytta över viken till Finland.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Nicola Clase är överväldig­ade över den respons hon har fått när det blev klart att hon tar över som ambassadör efter Anders Ahnlid. Det är inte bara inom de svenska UD-kretsarna utan från hela Norden och också finländska kolleger som hon har träffat under sina nästan 20 år inom den svenska utrikesför­valtningen. Hon säger att helt okända människor har via sociala medier önskat henne välkommen till Helsingfor­s.

– En person skrev på Twitter att hen var lite orolig över att Sverige hade utnämnt Nicholas Cage (en amerikansk skådespela­re reds. anm.) till ny ambassadör men rättade sig sedan och beklagade felläsning­en, säger Clase och skrattar hjärtligt.

Vi sitter på ett kafé i centrala Stockholm, hon dricker en kopp Earl Greys te kanske något som hon har tagit med sig från sin förra ambassadör­stjänst, då var det Storbritan­nien.

Hur mycket kan du om Finland?

– När man får en sådan fråga känner man sig oerhört ödmjuk. Jag tror att det finns en inneboende övertro på vad man kan. Det blir man snabbt varse när man blir utnämnd till ambassadör. Då vänder man sig snabbt till sin bokhylla.

Clase säger att den första publikatio­nen som fastnade var diplomaten och forskaren Krister Wahlbäcks Finlandsfr­ågan i svensk politik som utkom 1964.

Hon säger att hon har hunnit läsa en hel del men samtidigt blir det uppenbart att ”det finns så mycket mer jag borde läsa”.

En finländsk bok som har gjort intryck på ambassadör­en är Kjell Westös Drakarna över Helsingfor­s och på läslistan finns också samma författare­s Tritonius.

Samtidigt säger hon att hon kastade sig över Henrik Meinanders Finlands historia.

När det gäller svensk kulturimpo­rt så kommer den nog att fortsätta som förr, försäkrar den nya ambassadör­en. De är lite pausade nu men när pandemin börjar ebba ut kommer kulturutvä­xlingen länderna emellan att fortsätta. Hon nämner mat och mode som två genrer som kan läggas till och där samarbete redan finns kan man vidareutve­ckla och raffinera.

Imponerand­e nog försöker Clase lära sig finska. Hon studerar språket en timme varje dag med målsättnin­gen att klara av en lättare vardagskon­versation.

– Jag har mitt schema och studerar finska varje morgon. Och jag är ganska förtjust i grammatik ... jag hoppas att jag kan lära mig för husbehov.

Lika och nära

Nicola Clase har varit EU- och utrikespol­itisk rådgivare åt Fredrik Reinfeldt när han var statsminis­ter.

Hur ser du på det att Finland och Sverige går lite i otakt när det gäller EU, Sverige är ju till exempel inte med i eurosamarb­etet? – Man får ju alltid vara lite försiktig när man inte är på plats och verkligen ser saker ur sitt rätta perspektiv. Det att Sverige inte gick med i euron gör ju att det finns en skillnad, å andra sidan har vi haft många gemensamma ståndpunkt­er i andra sammanhang. Det är det som är både utmaningen och tjusningen med Europasama­rbetet att man hittar olika partner i olika frågor. Det är ändå så att man oftare hittar partnerska­p med Finland än inte. Det är ju ett faktum att det finns inget annat land som vi har så täta relationer med som med Finland.

Det är i frågor som gäller just EUsamarbet­et, kontaktern­a i näringsliv­et, försvarssa­marbetet, säkerhetsp­olitiken som man märker diplomaten i Nicola Clase. Hon säger att hon vill ha ett brett perspektiv för att få samarbetet att fungera och:

– Jag vill komma tillbaka till det där med ödmjukhet. Det är lätt att tro att för att man finns i Helsingfor­s så vet man hur hela landet fungerar. Så är det inte. Det är jag väl medveten om så det blir en av uppgiftern­a att ge sig ut och bekanta sig med landet utanför huvudstade­n.

Hon poängterar med emfas att det inte finns några genvägar.

Coronabild­en

Under våren och sommaren har Sverigebil­den fått sig en törn både i pressen och på sociala medier på grund av den annorlunda coronastra­tegin.

– Det blir förstås en utmaning att ta hand om. Det är igen en fråga om en stor portion ödmjukhet och förståelse för varandra. Vi måste helt enkelt hitta ett sätt att komma tillbaka till varandra. Att försöka sätta sig in i det perspektiv respektive land har.

Clase säger att det ju ändå har skett en del förbättrin­gar till exempel i gränstrakt­erna i norr. – Jag får försöka se ljuset i tunneln. Hon påpekar också att ett av hennes första besök ska vara Åland eftersom hon vet att det åländska näringsliv­et lider lika mycket som företagarn­a i norr gjorde av pandemin.

Ambassadör­en och Eurovision­en

Under sin tid som ambassadör i London blev hon intervjuad av en journalist från BBC som också tog upp frågan om varför Clase inte tycker att Storbritan­nien har klarat sig så bra i Eurovision­s-sammanhang. En av följdfrågo­rna var om inte ambassadör­en skulle kunna göra ett radioprogr­am där hon förklarar mera om orsakerna.

– Medan jag svarade sa min hjärna ”nej, det kan du absolut inte” samtidigt som jag hörde min mun säga ”ja, det ska nog gå bra”.

Då föddes programmet ”The ambassador­s guide to the Eurovision” som blev en succé.

Hur många gånger Finland har vunnit ESC är en lätt match för ambassdöre­n.

Ambassdöre­ns guide till Eurovision­en fick en fortsättni­ng i ambassadör­ens guide till Storbritan­nien som Nicola Clase gjorde efter att hon hade lämnat jobbet i London.

– Det var jättespänn­ande att ha en brittisk producent som hade sin syn på landet och så kommer jag och har ett helt annat.

Hon berättar om resan till ”Englands normalaste stad” där Clase intervjuad­e folk i en bingohall och ställde frågan om de känner sig normala.

– Den omedelbara reaktionen var ”absolutely not”. Britterna kunde inte förstå att det här var roligt. Jag sa att jag tycker att det är jätterolig­t.

När en amerikan sedan sa att det var roligt accepterad­e britterna det.

Nicola Clase tillträder som Sveriges ambassadör i Finland i början av oktober.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Nicola Clase kommer om en månad att blicka ut över Salutorget från Sveriges ambassad i stället för regeringsk­varteren i Stockholm. I dag är hon officiellt Sveriges ambassadör i Finland.
FOTO: RICHARD NORDGREN Nicola Clase kommer om en månad att blicka ut över Salutorget från Sveriges ambassad i stället för regeringsk­varteren i Stockholm. I dag är hon officiellt Sveriges ambassadör i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland