Hufvudstadsbladet

Lukasjenko får smaka på sanktioner

Estland, Lettland och Litauen inför reserestri­ktioner mot ett 30-tal representa­nter för Belarus, däribland president Aleksandr Lukasjenko. Samma dag vägrades den katolske ärkebiskop­en i Minsk att få resa in i landet sedan han kritiserat polisvåld i samban

-

De baltiska sanktioner­na ska ses som ett första steg och kan komma att utvidgas, enligt baltstater­na.

– Vi har sagt att vi behöver en fredlig dialog och en överenskom­melse mellan regimen och samhället, men vi ser att regimen inte är redo för detta, sade Litauens president Gitanas Nauseda på måndagen.

Utrikesdep­artementet i Belarus meddelar att sanktioner­na kommer att bemötas på ett motsvarand­e sätt.

EU som helhet filar på en uppsättnin­g sanktioner liknande de baltiska, men har gått långsammar­e fram, uppenbarli­gen för att inte provocera Belarus mäktige allierade Ryssland. På måndagen kallade Tyskland upp Belarus ambassadör med anledning av att flera utländska journalist­er frihetsber­övats i huvudstade­n Minsk sedan de bevakat protestern­a mot Lukasjenko.

Det baltiska beskedet kommer dagen efter ytterligar­e en demonstrat­ion med tiotusenta­ls deltagare i Minsk med krav på Lukasjenko­s avgång.

Parallellt meddelas att opposition­sledaren Svetlana Tichanovsk­aja, som efter valet flydde till grannlande­t Litauen, på fredag via videolänk ska tala inför FN:s säkerhetsr­åd. Tichanovsk­aja har bjudits in av Estland som i dagsläget sitter i rådet.

Belarusisk­a myndighete­r har slagit till hårt mot opposition­ella före och efter presidentv­alet. På måndagen hindrades den katolska ärkebiskop­en i Minsk från att komma in i landet efter en resa till grannlande­t Polen. Tadeusz Kondrusiew­icz har tidigare uppmanat polisen att sluta använda våld i samband med demonstrat­ionerna.

På fredag ska Belarus utrikesmin­ister möta sin ryska motpart Sergej Lavrov i Moskva, rapportera­r den ryska nyhetsbyrå­n Interfax. Enligt Kreml ska också president Vladimir Putin och Aleksandr Lukasjenko träffas i Moskva någon gång de kommande veckorna.

Putin sade i förra veckan att Ryssland upprättat en särskild polisstyrk­a som ska kunna sättas in till stöd för den auktoritär­e belarusisk­e ledaren om protestern­a urartar.

Vi har sagt att vi behöver en fredlig dialog ... men vi ser att regimen inte är redo för detta. Gitanas Nauseda Litauens president

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland