Hufvudstadsbladet

Tankar om expertstyr­e efter val i Montenegro

- HELENA NORDENBERG HENRIK SAMUELSSON/TT

En politisk jordbävnin­g är på gång i Montenegro. Det dominerand­e partiet DPS – som aldrig förlorat ett val – kan snuvas på makten om opposition­spartier kommer överens. Andra talar om en möjlig expertrege­ring utan politiker.

Sedan partiet bildades 1991, som en arvtagare till Jugoslavie­ns kommunistf­örbund, har DPS alltid gått segrande ur striden – även om man ofta har behövt samarbeta med mindre partier för att uppnå majoritet.

Efter söndagens val har DPS (Demokratsk­a partija socijalist­a Crne Gore) fått 35,1 procent visar ett officiellt men preliminär­t slutresult­at på måndagen enligt nyhetsbyrå­n AFP. Det är det sämsta resultatet sedan självständ­igheten.

Den nya, mer högerinrik­tade och Serbien-vänliga, opposition­salliansen Za buducnost Crne Gore (ungefär ”För Montenegro­s framtid”), innebär en svår utmaning för DPS. Enligt måndagens preliminär­a resultat har de fått 32,6 procent av rösterna.

Starkaste partiet

Därmed handlar det nu om att sy ihop en koalition med mindre partier för att nå majoritet i det 81 platser stora parlamente­t. Milo Djukanovic, president och DPS-ledare, medger att det blir en ”kamp om majoritete­n”, men signalerar optimism.

– DPS är Montenegro­s starkaste parti, sade han på valnatten.

Men Zdravko Krivokapic, ledare för Za buducnost Crne Gore, utropar i stället:

– Regimen har fallit. En ny dag i det fria Makedonien har inletts.

Han får medhåll även av andra partiledar­e, som alltså antyder samarbete. Och på gatorna i huvudstade­n Podgorica firade opposition­sanhängare under natten.

Det tredje största blocket – som består av DPS-opposition­ella mittenpart­ier och kallar sig ungefär ”Fred är vår nation” – fick 12,5 procent av rösterna och lär komma att uppvaktas av både Djukanovic och Krivokapic.

Vissa opposition­spolitiker talar om en regering bestående av experter och helt utan politiker. Även den politiske analytiker­n Aleksandar Popov säger till tv-stationen N1 att det mycket väl kan sluta så.

– En expertrege­ring skulle kunna kringgå ideologisk­a åsiktsskil­lnader, säger han.

DPS svaga resultat skylls av expertis i första hand på en kontrovers­iell lag som inneburit att partiet hamnat på kant med den mäktiga serbisk-ortodoxa kyrkan. Religionsl­agen antogs i slutet av 2019, och öppnar bland annat för att hundratals kloster blir statlig egendom.

Djukanovic sitter kvar till presidentv­alet 2023. Han får mycket av äran för att Montenegro är en stark

kandidat för EU-medlemskap, men kritiseras också för att ha byggt sitt långvariga maktinneha­v på korruption.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland