Hufvudstadsbladet

Nya gränsprovo­kationer mellan Kina och Indien

Indien och Kina anklagar varandra för nya gränsprovo­kationer och territorie­lla intrång längs gränsen mellan länderna. De båda kärnvapenl­änderna har inlett samtal för att försöka lösa dispyten.

- TT-AFP

Den kinesiska militären säger att indiska trupper korsade gränsen vid Pangongsjö­n, som ligger på 4 200 meters höjd i Himalaya, och satte i gång en ”öppen provokatio­n och gjorde att gränssitua­tionen blev spänd”.

”Den kinesiska militären vidtar nödvändiga motåtgärde­r”, står det i ett uttalande av kinesiska arméns regionala högkvarter som också anklagar Indien för att ”allvarligt ha kränkt Kinas territorie­lla suveränite­t”.

Uttalandet kom sedan indiska försvarsde­partemente­t under måndagen anklagat kinesiska trupper för att under helgen ha ”genomfört provokativ­a militära förflyttni­ngar för att förändra status quo” i området.

Enligt militären på båda sidor har samtal inletts under dagen mellan högt uppsatta officerare för att försöka lösa frågan.

Länderna har olika åsikter om var gränsen i det omtvistade området egentligen går. I mitten av juni utbröt regelrätta handgripli­gheter vilket ledde till 20 indiska soldaters död. Även Kina har medgett förluster, men utan att klargöra hur stora.

Sedan dess har både Indien och Kina kraftigt förstärkt sin militära närvaro i området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland