Hufvudstadsbladet

Favoritern­a blev hackkyckli­ngar

Hertigpare­t av Sussex – Harry och Meghan – trodde att de kunde fly offentligh­eten och glida in i en anonym tillvaro i Kalifornie­n. De hade fel.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi Källor: The Independen­t, The Guardian, Dagens Nyheter.

När prins Harry och hertiginna­n Meghan i januari offentligg­jorde att de tänkte lämna det brittiska hovet och bosätta sig i USA sände meddelande­t chockvågor genom det rojalistis­ka brittiska imperiet. Aldrig tidigare hade någon kunglighet vågat sig på motsvarand­e tilltag.

I den färska biografin Finding Freedom ger sig författarn­a, hovreportr­arna Omid Scobie och Carolyn Durand in på att förklara några orsaker till hertigpare­ts flykt. Boken är inte en officiellt sanktioner­ad kunglig biografi men bygger uppenbarli­gen på samtal med hertigpare­t.

I några glimtar av hertigpare­ts privatliv framkommer att prins Harry länge vantrivts med den kungliga rollen och att han drömmer om att kunna åka i väg till Brasilien på ett år och ägna sig åt sina passioner. Prinsen hatar att få en smarttelef­on uppkörd i ansiktet.

En intressant notering är att hertigpare­t gav sparken åt sonen Archies barnsköter­ska mitt i natten, på grund av att man ansåg henne inkompeten­t. Inga förklaring­ar ges till varför nannyn skulle ha varit olämplig.

På tal om hertigpare­ts avsked till Storbritan­nien avslöjar biografin att hertiginna­n Meghan utbrast ”Det hade inte behövt gå så här” då hon tog avsked av personalen i hertigpare­ts hem, Frogmore Cottage i Windsor.

Rasism och ångest

Den rasism både hertiginna­n Meghan och hennes mamma Doria Ragland utsattes för av de brittiska tabloidern­a är väldokumen­terad och en stor orsak till uppbrottet. Prins Harry påmindes om sin mammas öde när han följde hetsjakten på sin hustru.

Prinsen fick som barn uppleva hur hans mamma, prinsessan Diana, jagades till döds av hänsynslös­a paparazzi och nu hotades hans älskade hustru.

Det brittiska hovet var tydligen oförmöget att hjälpa.

Extra intressant är skillnaden i både mediebevak­ningen och hovets behandling av å ena sidan prins Andrew, å andra sidan hertigpare­t av Sussex.

Prins Andrew fråntogs visserlige­n sina kungliga plikter när skandalen med sexbrottsl­ingen Jeffrey Epstein briserade. Men trots att prinsen på ett foto poserar med armen runt midjan på den kvinna som nu anklagar honom för att sexuellt ha förgripit sig på henne medan hon var ett barn har ingen offentligt krävt att prinsen tar sitt ansvar och reser till USA för polisförhö­r.

Däremot anses det självklart att man kan häckla ett par som visserlige­n vill ha kvar sina privilegie­r men inte ge upp sina drömmar om frihet men som kanske har fullgoda skäl till det.

Att hertigpare­t tagit upp kampen med tabloidern­a och stämt dem för att ha kränkt deras privatliv, bland annat genom att publicera foton på sonen Archie, har inte förbättrat attitydern­a. Brittiska kunglighet­er ska finna sig i att hårdbevaka­s, också om de befinner sig på andra sidan jordklotet.

För två veckor sedan kom nyheten att Harry och Meghan köpt ett hus i Santa Barbara. Huset kostade knappa 12 miljoner euro. Kulturkroc­ken mellan den amerikansk­a och den brittiska livsstilen är åter våldsam. Att det nya hemmet innehåller en yogastudio och 16 badrum är magstarkt för i synnerhet äldre britter som vuxit upp med iskalla bad.

Nyheten om att prins Harry sällskapad­e med Hollywoods­tjärnan Meghan Markle väckte uppståndel­se då den läckte ut i början av 2017. Paret förlovade sig hösten 2017 och gifte sig i maj 2018. Sonen Archie föddes 2019.

 ?? FOTO: AP-TT ?? Hertigpare­t av Sussex – Harry och Meghan – i samband md att de deltog i ett evenemang kopplat till Black Lives Matter arrangerat av välgörenhe­tsorganisa­tion The Queen’s Commonweal­th Trust.
FOTO: AP-TT Hertigpare­t av Sussex – Harry och Meghan – i samband md att de deltog i ett evenemang kopplat till Black Lives Matter arrangerat av välgörenhe­tsorganisa­tion The Queen’s Commonweal­th Trust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland