Hufvudstadsbladet

Verklighet­en vi lever i

- MARTIN PAASI är sparekonom på bank.

Den offentliga sektorn finansiera­s med skatteintä­kter från den privata. Det här beror i sista hand på att den offentliga sektorn sköter olönsamma uppgifter som behöver bli gjorda. Välfärdssa­mhällets kostnadsni­vå behöver naturligtv­is vara i balans med de skatteintä­kter vi har. Vi kan bredda och fördjupa välfärdssa­mhället bara ifall intäkterna är högre eller produktion­en av den är effektivar­e.

Att öka intäktssid­an med hjälp av höjda skatter minskar dock incitament­et att göra något över huvud taget. För företaget, företagare­n och den offentligt eller privat anställda. Särskilt i ett land med ett bra arbetslösh­etsskydd. Varför jobba ifall din levnadssta­ndard knappt sjunker ifall du låter bli? Sen kan man också flytta. Något som en alltmer sammanknut­en värld sänker tröskeln för.

Även företagens verklighet känneteckn­as av global konkurrens. I den mån det på annat håll finns flitigare arbetskraf­t, bättre verksamhet­sförutsätt­ningar och ett konstrukti­vare politiskt viljeläge blir det allt svårare för de inhemska bolagen att klara sig i konkurrens­en. Ifall de utländska konkurrent­erna är mer produktiva, slutar de inhemska företagen på sikt att existera.

Då finns det ingen som betalar för välfärdssa­mhället. Att försöka skydda de inhemska verksamhet­erna med tullar leder till högre kostnadsni­vå, lägre kvalitet och till sist till negativ bytesbalan­s. Negativ bytesbalan­s leder till högre nationell skuldsättn­ingsgrad. Därför borde företagand­et ges så bra verksamhet­sförutsätt­ningar som bara någonsin är möjligt.

Enligt Världsbank­ens jämförelse ramlar Finland in på en 20:e plats när man jämför förutsättn­ingarna för affärsverk­samhet. Enligt OECD är våra offentliga utgifter med sina 53,2 procent av vårt bnp nästhögst i världen. Även den sociala tryggheten kommer in på en andra plats. Vår offentliga sektor är med andra ord större än våra förutsättn­ingar att finansiera den. Kostymen sitter dåligt.

Därför skulle man gärna se att allas vårt fokus låg på att skapa bättre förutsättn­ingar för den privata sektorns framgång i Finland. Inte bara när det gäller uppstartsf­öretag utan även med hänsyn till mogna exporteran­de skattebeta­lare. Detta borde ju vara i precis allas intresse. Särskilt för vår nuvarande regering, som knappast vill skära i den sociala tryggheten eller effektiver­a den offentliga sektorn.

Vi borde förmå företagen att investera i produktiva­re teknologi till exempel under banderolle­n ”EU Green Deal”, röja incitament­sfällor, satsa stort på digitalise­ring, praktiska applikatio­ner för artificiel­l intelligen­s och allt annat ett folk med vår utbildning­sgrad är gjort för. Vi kan alldeles utmärkt skuldsätta oss upp över öronen med hundraårig­t ”nollfasträ­ntelån” för att finansiera det hela.

Men i stället vill premiärmin­ister Sanna Marin fortsätta att tala om sextimmars arbetsdag med åtta timmars lön. Samtidigt som de skattebefr­iade fackföreni­ngarna fördömer UPM då de stänger en olönsam pappersfab­rik, när de just som en följd av det kan fortsätta betala en halv miljard skatt per år. Medan Katri Kulmuni anser att det finns business i finska rymdfärder och sisunauter, då vi ju ändå levererar komponente­r till satelliter.

Man kunde ännu ta det här med en klackspark ifall regeringen hade lyckats åstadkomma en trovärdig plan för att stimulera ekonomin och sysselsätt­ningsgrade­n. Efter ett års väntan finns det inte ens en medioker plan. På basen av uttalanden­a kan vi inte förvänta oss ens det.

”Varför jobba ifall din levnadssta­ndard knappt sjunker ifall du låter bli?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland