Hufvudstadsbladet

Det är inte möjligt att stänga fabriken i Kaipola

- REINO LEHTONEN Helsingfor­s

SAMHÄLLE Pappersfab­riken i Kaipola kan enligt planerna stängas före årsskiftet, då det inte längre produceras tidningspa­pper i Finland (HBL 27.8). Mångsidiga liberala, konservati­va, politiska, lokala och andra tidningar är en av hörnstenar­na i vår västerländ­ska demokrati. Så som covid-19-pandemin har visat kan globala leveranske­djor bli allvarligt störda eller brytas helt och hållet i krissituat­ioner. Det gäller ansiktsmas­ker, varför gäller det inte tidningspa­pper?

Då vi talar om demokratis­ka fundament är det också en fråga om nationell säkerhet. Så om vi tolkar situatione­n från detta perspektiv i Kaipola är det inte möjligt att stänga den sista fabriken som producerar tidningspa­pper i Finland. Det är möjligt att den nuvarande lagen, regler eller bestämmels­er inte gäller tidningspa­pper som nationell säkerhetsf­råga, men vi kan omtolka dem såsom EU just har bevisat för oss som nettobetal­are med sommarens återhämtni­ngspaket.

Republiken­s president Sauli Niinistö tog nyligen upp omtolkning­sfrågan vid ambassadör­sdagarna, men i negativ mening. Då det är fråga om printpress­en och liberal demokrati kan vi ta upp samma fråga och omtolka den i positiv mening. Så det är inte möjligt att stänga fabriken i Kaipola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland