Hufvudstadsbladet

Nordiska restriktio­ner oroar skidchefen inför säsongen

- HBL-TT/LASSE MANNHEIMER

Om några veckor ska världscupp­rogrammet i längdskido­r spikas. En besvärlig uppgift med tanke på hårda restriktio­ner i länder som Finland och Norge. – Om världscupe­n startade i morgon skulle vi ha väldigt svårt att dra i gång, säger Internatio­nella skidförbun­dets tävlingsch­ef Pierre Mignerey.

En preliminär världscupk­alender presentera­des i maj, och den står i princip fast.

Men som läget är nu är det till exempel knivigt att få ihop en världscuph­elg i Finland eller Norge, där de två första tävlingarn­a ska gå (Ruka 27–29 november och Lillehamme­r 5–6 december). Båda länderna har i dagsläget stränga reserestri­ktioner och Fis utgångspun­kt är att det inte går att ha en världscupt­ävling om inte minst sju av de tio toppnation­erna kan vara på plats.

– Restriktio­nerna som finns i Finland och Norge är väldigt hårda mot en del länder. Men vi hoppas att regeringar­na kommer att släppa på dem, säger Pierre Mignerey.

Annars finns det en plan B. Den går ut på att dela upp säsongen i ett antal olika block, där varje block ska innehålla flera tävlingar i ett och samma land eller åtminstone inom ett begränsat område.

Två världscuph­elger i Sverige

För svensk del ser det ut att bli två världscuph­elger, 16–17 januari i Ulricehamn och 30–31 januari i Falun.

Internatio­nella skidförbun­det (Fis) ville egentligen flytta Ulricehamn till första helgen i februari efter att franska Prémanon strukit sig från kalendern. Då hade man fått två tävlingar i rad i Sverige och på så sätt kunnat minska resandet, men det gick inte då det krockar med de svenska mästerskap­en.

Dörren på glänt

Det har också funnits diskussion­er om ytterligar­e svenska världscupl­opp, bland annat har Gällivare visat intresse, men det är inte aktuellt just nu, säger Fis tävlingsch­ef Pierre Mignerey.

– Just nu behöver vi ingen backup för december heller, men man vet aldrig. Jag stänger inte dörren för det, men det är tydligt att möjlighete­rna för Sverige att arrangera fler världscuph­elger är färre nu än de var för två månader sedan, säger Pierre Mignerey.

Det är av förklarlig­a skäl som han ändå lämnar dörren på glänt. Världscupk­alendern ska spikas senast i början av oktober, i samband med Fis nästa styrelsemö­te, men mycket hänger i luften på grund av smittskydd­släget i världen.

Tveksamt med publik

Oavsett vilket upplägg det blir till slut – ett värsta scenario är att världscupe­n måste ställas in helt – är alla arrangörer införstådd­a med att det kan bli tävlingar helt utan publik. Det vore givetvis tråkigt men inte förödande, säger Pierre Mignerey.

– Vi tror helhjärtat att världscupe­ns kärna är själva idrottande­t. Och så länge det går att arrangera det rent sportsliga under rimliga och säkra förhålland­en, så är det övriga saker som är trevliga att ha, men som mer omringar själva kärnan, vilken är idrotten som sådan.

Mycket kommer att vara osäkert även efter Fis styrelsemö­te i början av oktober. Ändå är det viktigt att då nåla fast en tydlig plan för världscups­äsongen, säger tävlingsch­efen.

– Vi kommer naturligtv­is att behöva ha flexibilit­et, men vi kan inte ändra allting varje vecka. Arrangörer, rättighets­innehavare och de olika landslagen måste kunna planera. Målet är att ha en kalender att utgå ifrån, och att sedan kunna göra små förändring­ar utifrån den, precis som vi är vana att göra när det till exempel är problem med snötillgån­g någonstans.

 ?? FOTO: ANNIKA BYRDE /TT-ARKIV ?? Mycket är fortfarand­e oklart inför den kommande längdsäson­gen för åkare som Norges Therese Johaug och Sveriges Ebba Andersson.
FOTO: ANNIKA BYRDE /TT-ARKIV Mycket är fortfarand­e oklart inför den kommande längdsäson­gen för åkare som Norges Therese Johaug och Sveriges Ebba Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland