Hufvudstadsbladet

Sally Salminens Katrina förtjänar en plats i ljuset

Den genomgåend­e klasskriti­ken är inlindad i livsglädje, men inte dold. Sally Salminens roman Katrina är oförtjänt bortglömd, skriver litteratur­poddarna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson.

-

Hösten 1936 väckte en ung åländsk piga i New York uppståndel­se världen över då hon vann första pris i en nordisk romantävli­ng. Vinnarbidr­aget utkom i 15 upplagor under sitt första försäljnin­gsår, översattes till ett tjugotal språk och blev en av Nordens största försäljnin­gssuccéer. Berättelse­n om den österbottn­iska bonddotter­n Katrinas liv på en fattig klipphäll på Åland hänförde läsarna. Författare­n Sally Salminen blev författark­ändis och skrev ytterligar­e 16 böcker. Sen glömdes hon bort.

I Ulrika Gustafsson­s nyligen utkomna biografi Min ljusa stad. Sally Salminen, Livet och litteratur­en får Salminen förhoppnin­gsvis upprättels­e. Gustafsson menar att Salminen, trots den enorma framgång hon under sin livstid åtnjöt, inte ingår i en nordisk litteratur­kanon, dels för att hon var kvinna och före sin tid när det kom till den samhällskr­itik och de teman hon behandlade, dels för att hon skrev episka folklivssk­ildringar i en tid då de finlandssv­enska kritikerna mest intressera­de sig för modernisti­sk och experiment­ell prosa.

Katrina är en resa tillbaka till ett bondesamhä­lle i en svunnen tid. Torsö i romanen har likheter med dagens små byar (tänk ”alla känner alla” och Marit Kaplas Osebol) men samtidigt är isoleringe­n på en helt annan nivå. Det finns knappt skrivkunsk­ap eller telefoner och det är helt rimligt att sjömännen under sina långa resor inte har någon kontakt med familjen hemmavid. Katrina är ett stort undantag då hon flyttat från Österbotte­n till Torsö – men redan sonens flytt till Mariehamn är överväldig­ande.

Salminen balanserar mellan mysig epik och samhällskr­itik. Katrina lyckas både bli vän med den rikaste kaptenen i byn och ifrågasätt­a hans maktpositi­on. Den genomgåend­e klasskriti­ken är inlindad i livsglädje, men inte dold för den sakens skull. Levnadsvil­lkoren är hårda, Salminen inkluderar vintrar av sjukdom, ensamhet och matbrist i Katrinas livshistor­ia. Men genom sin snarast onaturliga tapperhet liknar huvudperso­nen nästan en sagofigur, som läsaren litar på kommer att klara sig. Hon är skarp, livlig och outtröttli­g. Ändå är hon inte för perfekt, ibland är hon för envis för sitt eget bästa, och blir genom det också relaterbar.

Trots att föremålen för människors glädjeämne­n och bekymmer har förändrats över tid har själva förutsättn­ingen för livet inte gjort det. Fortfarand­e oroar sig föräldrar för hur deras barn ska klara sig i livet och fortfarand­e får unga människor sina hjärtan krossade. Det finns också något igenkännba­rt i den åldrande kvinnans förvirring över det moderna samhälle hennes barn och barnbarn försvinner in i. Hennes lycka över livet hon byggt på klipphälle­n, inklusive alla motgångar, berör oss som läsare, och gör att Salminens Katrina lever vidare från en generation till följande.

Podcasten Samtal med vänner kan höras på HBL.fi, liksom på Soundclout, Itunes och Acast.

 ?? HANNA YLöSTALO & KANELI JOHANSSON ??
HANNA YLöSTALO & KANELI JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland