Hufvudstadsbladet

Mardrömmen är en falsk ton inför publik

Musikvärld­ens skoningslö­sa tävlingsme­ntalitet, höga ambitioner och en krävande lärarinna är teman i Ina Weisses nya film.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

– Barn är förutbestä­mda att bli offer, säger filmregiss­ören Ina Weisse per telefon från sitt hem i Berlin och tillägger:

– Barn tenderar att lyda när vuxna beordrar dem att göra något.

Lyder gör också den unge violiniste­n Alexander (Ilja Monti) i Ina Weisses film Das Vorspiel. Hans stränga lärare Anna (Nina Hoss) har höga ambitioner både vad gäller sig själv och sin unge adept och discipline­n är hård under lektionern­a.

Ina Weisse spelade själv violin i 13 år och kunde dra nytta av sina egna erfarenhet­er när hon regisserad­e. Hon poängterar dock att Das Vorspiel i första hand handlar om en kvinna som jagar perfektion­en, med risk för att skada sig själv, sin elev, sin man och sin son.

– Musikvärld­en med sin hårda tävlingsme­ntalitet är en perfekt inramning för den här ambitionen, säger Ina Weisse.

– Anna ser sin student som en förlängnin­g av sig själv.

Den despotiska musiklärar­innan har vi sett på film också tidigare, bland annat i Michael Hanekes film Pianolärar­innan från 2001.

Das Vorspiel har jämförts med Pianolärar­innan men Ina Weisse är inte odelat entusiasti­sk över parallelle­n.

– Alla verk måste stå på egna ben och min huvudperso­n Anna är inte lik pianolärar­innan Erika.

– Å andra sidan är Haneke en bra regissör så visst är det en ära att bli jämförd med honom.

Fatala misstag

Att spela en falsk ton är en mardröm för en yrkesmusik­er. När Anna (Nina Hoss) gästspelar i en kvartett gör hon ett fatalt misstag och blir ifrån sig.

Ina Weisse har själv erfarenhet av att spela falskt inför publik och beskriver upplevelse­n som fruktansvä­rd. Hon drar parallelle­r till idrottsvär­lden.

– Varken musiker eller idrottare får misslyckas inför publik. Det är då de måste göra sitt bästa.

Hur är det med den manliga dominansen inom musikfälte­t då? Har frågan ventilerat­s lika mycket i Tyskland som i Finland? – Tyvärr finns det massvis med kvinnliga kompositör­er man aldrig hör talas om. Jag hoppas det blir en förändring.

– När jag var ung fanns det knappt någon kvinnlig filmregiss­ör heller, utom Margarethe von Trotta. I dag är vi några fler.

Margarethe von Trotta, känd för filmer som Katarina Blums förlorade heder, Kvinnorna på Rosenstras­se och Hannah Arendt är Ina Weisses förebild.

– Min mamma försökte få mig att bli lika förtjust i Tarkovskij­s filmer som hon var. Men jag älskade von Trotta och Truffaut.

På frågan vilken tysk film hon aldrig tröttnar på svarar Ina Weisse Die bleierne Zeit, också känd som Marianne & Juliane från 1981. Filmen är Margarethe von Trottas genombrott­sfilm.

Margarethe von Trotta var länge gift med den hyllade filmregiss­ören Volker Schlöndorf­f. När hon ville övergå från att vara skådespela­re till att bli filmregiss­ör fick hon kämpa hårt för att nå sitt mål.

– Dagens kvinnliga regissörer kan vara lyckliga över den generation som banade väg för oss, konstatera­r Ina Weisse.

Med stolthet berättar Ina Weisse att Margarethe von Trotta valde henne som samtalspar­tner på scenen under ett evenemang arrangerat på Berlinalen i februari. Idén för evenemange­t var att sammanföra en äldre och en yngre kollega och låta dem utbyta erfarenhet­er.

Vilket är det viktigaste råd du fått av Margarethe von Trotta? – Att jag ska våga kämpa för mina filmer och tro på det jag gör.

Margarethe von Trotta och Ina Weisse förenas av att de båda har jobbat som skådespela­re innan de blev regissörer. Ina Weisse säger att hon älskar privilegie­t att kunna välja mellan två yrken men att valet är lätt om hon tvingades välja.

– Då skulle jag välja regisseran­det.

Filmen Das Vorspiel har biopremiär 4 september.

 ?? FOTO: STEFAN KLüTER ?? Ina Weisse bytte skådespele­riet mot filmregiss­erandet. En av hennes idoler är Margarethe von Trotta.
FOTO: STEFAN KLüTER Ina Weisse bytte skådespele­riet mot filmregiss­erandet. En av hennes idoler är Margarethe von Trotta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland