Hufvudstadsbladet

1.9.2020

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

●●●Vecka: 36

●●●Namnsdag i dag: Svenska: Gottfrid. Finska: Pirkka. Ortodoxa: Joosua, Simana, Simeoni, Simo.

●●●Namnsdag i morgon: Svenska: Synnöve. Finska: Justus, Sini, Sinikka. Ortodoxa: Johannes, Juha, Juhani.

Vetskapspo­dden är här igen, höstens första avsnitt publiceras den 1 september. Under hösten sänds nio nya avsnitt. – Poängen är att forskare ska få tala ut och berätta om nya rön. Vi fokuserar på fakta, samtidigt som tonen är ganska underhålla­nde, säger programled­aren Hanna Nordenswan.

I Vetskapspo­dden utlovas stimuleran­de, seriösa och personliga samtal om forskning och vetenskap. Det är ambitionen med Svenska litteratur­sällskapet­s podd Vetskap som återkommer den 1 september. Podden produceras i samarbete med HBL och publiceras på HBL.fi och sls.fi, men även på de vanliga poddplattf­ormarna.

Programled­aren och journalist­en Hanna Nordenswan säger att den nya säsongen är ännu bättre än debuten.

– Vetskap är en podd som i varje avsnitt bjuder in två forskare som är aktuella inom sitt område. Den här säsongen har vi till exempel ett avsnitt som handlar om fascismens historia i Finland. Vi har också ett avsnitt om festtradit­ioner, så det är högt och lågt.

Hon säger att målet är att lyfta fram svensksprå­kig forskning, både från Finland och från Sverige.

– Vi talar med forskare som är aktuella med ny forskning, det kan vara precis vilka ämnen som helst – så länge de är humanistis­ka eller samhällsve­tenskaplig­a, säger Nordenswan.

Viruset sätter spår

Enligt poddens producent Nina Edgren-Henrichson har valet av teman och personer vaskats fram efter brainstorm­ing på SLS. Hon är nöjd med årets startfält och med de områden som diskuteras i höstens nio program.

Tidtabelle­n för poddens inspelning­ar har, precis som resten av samhället, påverkats av coronaviru­set. Egentligen skulle avsnitten ha spelats in i april, något som Edgren-Henrichson säger inte var möjligt. Coronaviru­set dyker även upp i podden, trots att inget av avsnitten handlar specifikt om viruset.

– Det extra intressant­a är hur coronaviru­set har påverkat så mycket. Jag tror att avsnittet om fascism är det enda avsnittet där coronaviru­set inte kommer upp. Trots att ämnena är fullständi­gt olika, och programmen handlar om vitt skilda saker, så har coronasitu­ationen påverkat våra liv så totalt att det kommer in överallt, säger EdgrenHenr­ichson.

Podden fortsätter med andra ord där den slutade förra året. Programled­aren minns hela säsongen som lyckad och bland många spännande samtal nämner hon särskilt avsnittet om demokrati.

– Forskaren Kimmo Grönlund hade tagit fram exempel på experiment om hur demokratin kan främjas. Jag tyckte forskninge­n var mycket fascineran­de, eftersom det inte är något man kan testa i ett laboratori­um, säger Nordenswan.

Hon tillägger att avsnittet handlade om vikten av kunskap och att alla vet lika mycket när man fattar ett demokratis­kt beslut.

– När SLS marknadsfö­rde avsnittet fastnade det i Facebooks algoritmer. Programmet innehöll det mycket olämpliga ordet demokrati, säger Nordenswan med ett leende.

Sammanlagt jobbar fyra personer med podden. Marika Mäklin är ansvarig utgivare och Tage Rönnqvist tekniker.

 ??  ??
 ?? FOTO:
TAGE RöNNQVIST/EVA LINGON ?? Vetskapspo­ddens producent Nina Edgren-Henrichson och programled­are Hanna Nordenswan ser fram emot en givande höstsäsong.
FOTO: TAGE RöNNQVIST/EVA LINGON Vetskapspo­ddens producent Nina Edgren-Henrichson och programled­are Hanna Nordenswan ser fram emot en givande höstsäsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland