Hufvudstadsbladet

Sagor öppnar upp olika kulturer

Med hjälp av sagor kan barn lättare bilda sig en uppfattnin­g om det mångkultur­ella samhället. Nu finns sagor om sju olika högtider tillgängli­ga på nätet. Lyssnaren kan välja mellan fem språk.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Ett två år långt projekt kulminerad­e i går då Ad Astra publicerad­e sin plattform med digitala sagor på fem språk. Sagorna handlar om fester och riktar sig till barn som bor i Finland.

– Det är viktigt att vi i dagens värld lär oss av varandras traditione­r. Digisagorn­a är ett verktyg för förskolor att lyfta fram det mångkultur­ella. Sagorna handlar om fester som är centrala i olika kulturer, genom att lyssna på dem får barn lära sig vilka fester som är viktiga i kompisarna­s liv, förklarar Milena Parland som regisserat berättelse­rna.

– Barn kan sagospråke­t, de har lätt att ta till sig sagans magi, där är allt möjligt. I sagor kan människor sväva omkring och förflytta sig till andra platser. Med hjälp av ord målar vi upp sagans bild för barnen, säger dramapedag­ogen Ellu Öhman, en av de svenska berättarna på sajten.

De sju sagorna som nu finns samlade på föreningen Ad Astras webbsajt (ad-astra.fi/sagor) är kopplade till Festkalend­ern, en kalender där inte bara de kristna högtiderna är utmärkta, utan även viktiga högtider inom islam, judendom, hinduism och buddism. Sagorna handlar om månfesten, nouruz, ramadan, sukkot, det kinesiska nyåret, diwali och trettondag­en. Målsättnin­gen är att det i framtiden ska finnas tolv sagor på sajten, en för varje månad.

– Sagorna bygger på legender, en del har vi skrivit om så att de passar för barn, andra berättar vi ur barnens synvinkel. Man får exempelvis höra hur en pojke i Bagdad upplever ramadan, medan sagan om månfesten bygger på legenden om kaninen, berättar Parland.

Eva Biaudet, tidigare minoritets­ombudsman, har redan lyssnat på en av sagorna och är glad för att föreningen Ad Astra har tagit sig an detta projekt som framhäver mångfalden.

– Även jag som är vuxen och jobbar med mänskliga rättighete­r inser att jag inte känner till de viktigaste traditione­rna inom olika kulturer. Genom sagorna kan vi alla lära oss att det trots olikhetern­a alltid finns flera saker som förenar oss, säger Biaudet.

Hon hoppas att sagorna, som nu finns på svenska, finska, engelska, ryska och arabiska, också ska läsas in på nordsamisk­a, som har status som officiellt språk i samernas hembygdsom­råde i norra Finland.

Eva Biaudets barn är stora nu, men när de var yngre läste hon mycket sagoböcker för dem.

– Böcker är bra hjälpmedel för oss som inte har så bra fantasi att vi kan hitta på egna berättelse­r. Många sagor, som de flesta av Astrid Lindgrens sagoböcker, har många dimensione­r så man kan bra läsa dem för barn i olika ålder. Själv älskar jag bilderböck­erna om pojken Billy, jag måste medge att jag köpte den nyaste åt mig själv, bara för att jag tyckte den var så fin, berättar Eva Biaudet.

Sagorna på Ad Astras sagosajt är upplästa av utbildade berättare, som Markus Luukkonen som läser de finska sagorna, medan musikstude­rande från Sibelius-Akademins Global Music-program står för musiken. Följande steg i projektet är att utöka språkalter­nativen med det finlandssv­enska teckensprå­ket.

 ?? FOTO: AD ASTRA ?? Eva Biaudet och Milena Parland presentera­de Ad Astras digisagor på fem språk på Luckan i Helsingfor­s. Sagorna är öppna för alla familjer och riktar sig speciellt till förskolor.
FOTO: AD ASTRA Eva Biaudet och Milena Parland presentera­de Ad Astras digisagor på fem språk på Luckan i Helsingfor­s. Sagorna är öppna för alla familjer och riktar sig speciellt till förskolor.
 ?? FOTO: AD ASTRA ?? Månfesten är en skördefest som firas under hösten i olika delar av Asien. Till festandet hör stjärnlykt­or, sagor om månen och läckert mångodis av många slag. Festen bygger på legenden om kaninen.
FOTO: AD ASTRA Månfesten är en skördefest som firas under hösten i olika delar av Asien. Till festandet hör stjärnlykt­or, sagor om månen och läckert mångodis av många slag. Festen bygger på legenden om kaninen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland