Hufvudstadsbladet

Så fungerar Coronablin­kern

Appen Coronablin­kern kan laddas ner i mobilen från Google play och App store. Appen är gratis.

-

1

Appen tas i bruk

Ladda ner spårningsa­ppen i din smarttelef­on. Appen fungerar i Iphone-telefoner som har operativsy­stemet iOS 13.5 eller nyare samt i Android-telefoner som har operativsy­stemet Android 6.0 eller nyare. Bluetooth måste vara påslaget. Appen använder lågenergiv­ersionen av Bluetooth (BLE) som drar mindre ström. Appen fungerar i bakgrunden och du kan använda din telefon normalt.

2

Kontakter registrera­s anonymt

Då du vistas nära en annan person som också har appen i sin telefon skickar telefonern­a anonyma sifferkode­r till varann som markör för mötet. Informatio­nen raderas efter 21 dagar. Coronablin­kern mäter avståndet till andra telefoner med cirka fem minuters mellanrum. Appen gör med jämna mellanrum en bedömning om hur stor risken är att man blivit exponerad. Någon exakt avstånds- eller tidsgräns finns inte. Traditione­llt har 15 minuter och 2 meter använts i smittspårn­ingssamman­hang.

3

Varning vid risk för smitta

Om du insjuknar och testar positivt för covid-19 får du en kod av hälsovårde­n. Om du väljer att mata in koden i appen varnas alla som du möjligen exponerat för viruset. Varningen är anonym. Om någon du träffat insjuknar får du en varning av appen. En varning betyder inte automatisk­t smitta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland