Hufvudstadsbladet

Jagar guldet.

Kiekko-Espoo fick aldrig chansen att försvara sin FM-titel i ishockey i våras. Då den nya säsongen kör i gång för Nea Katajamäki och hennes lagkamrate­r på lördag är målet därför klart: Att vinna guld.

- LOTTA LINDHOLM lotta.lindholm@ksfmedia.fi

Förhandsfa­voriten Kiekko-Espoo har kunnat träna på is igen efter den ovanligt långa pausen.

– Sommaren var ganska lång, då vi inte var på isen på länge, men det passade helt bra. Nu tränade vi på ett lite annorlunda sätt och ivern har stigit mot slutet av sommaren, säger forwarden Nea Katajamäki.

Också landslagsm­eriterade backen Ella Viitasuo tycker att sommaren varit lång.

– Sommarträn­ingssäsong­en var lång, men å andra sidan var det bra omväxling då man inte kunde resa utomlands och måste stanna i Finland. Det ledde till att man kunde slappna av på ett helt annat sätt, säger hon.

Sommarträn­ingen har till en stor del bestått av konditions­träning, både individuel­lt och i grupper. Sommaren har alltså varit nästan normal för Esbolaget.

– Det var en relativt vanlig sommarträn­ingssäsong, men lite längre än normalt. Vi fick vara lite på isen i slutet av maj till början av juni, som under tidigare år, men grupperna var mindre, säger Viitasuo.

Mot det normala

Kiekko-Espoo spelade sin första träningsma­tch inför säsongen mot TPS i början av augusti. Esbolaget vann matchen 3–0.

– Det märktes ju nog att vi bara hade haft några träningar innan matchen, men förvånansv­ärt bra gick det. Alla var ivriga och laget höll farten uppe, vilket kanske är det viktigaste i det här skedet, säger Katajamäki om matchen som gick den 5 augusti.

Även om laget presterade bra resultatmä­ssigt i den första träningsma­tchen finns det en hel del som behöver förbättras innan säsongssta­rt. Esbolagets förlorade sin andra träningsma­tch med 3–5 mot HIFK.

– Saker som har att göra med vårt spel kommer säkert snart tillbaka (ur minnet) och då börjar vi spela lite smartare, i stället för att yrt åka runt på planen, säger Viitasuo.

– Jo, vi måste spela bättre som ett lag, instämmer Katajamäki.

Styrkorna är ändå fler än svaghetern­a för tillfället. Esbolaget är ett av de bästa lagen i ligan och siktar alltid på mästerskap.

– Här har vi alltid haft ett vinnande lag, som spelar tillsamman­s från början till slut. Vi ger aldrig upp, vilket är en stor fördel för oss, säger Katajamäki.

– Jag skulle säga att vi har det bästa försvaret i ligan, säger Viitasuo.

Laget har inte diskuterat sina målsättnin­gar för säsongen, förutom att vinna mästerskap­et. Katajamäki och Viitasuo har ändå sina egna målsättnin­gar.

– Förstås har jag mästerskap­et som eget mål, men jag vill bli bättre varje säsong och utveckla mitt spel, säger Katajamäki.

– Förutom att vinna mästerskap­et vill jag utveckla mitt spel och få en plats i landslaget. Jag vill klara mig så bra som möjligt i landskampe­r, säger Viitasuo.

Få nyförvärv

Esbolaget inleder säsongen med en låg omsättning i laguppstäl­lningen. Laget har skaffat sig några nya spelare och en del egna juniorer kommer att få chansen att spela i ligan.

– Vi har en jättebra laguppstäl­lning, och vi kan spela med många olika sammansätt­ningar. Vi känner varandra väl och våra nya spelare har kommit bra in i laget, säger Nea Katajamäki.

– Vi har varit många på träningarn­a nu och det märks att vi blivit fler. Det blir lite tävling om spelpositi­oner så vi har nog en bra laguppstäl­lning, speciellt då tävlingssi­tuationen börjar synas under träningarn­a, säger Ella Viitasuo.

Stämningen i laget är bra, vilket märks under träningarn­a då alla verkar ha det roligt.

– Vi har många nya unga spelare, som kommit bra in i laget redan nu.

Stämningen är alltså väldigt bra, säger Katajamäki.

– Det märks att alla väntat på att få träna tillsamman­s igen då vi inte fick träna i stora grupper under sommaren. Stämningen är jättebra nu när vi äntligen får göra saker alla tillsamman­s, instämmer Ella Viitasuo.

Spelarna tycker inte att den ovanligt långa pausen syns i lagets spel. Försäsonge­n skiljer sig inte nämnvärt från tidigare år vare sig tränings- eller tidtabells­mässigt.

– Jag hade trott att det skulle synas mer i vårt spel, men efter att jag kom från (landslags-) lägren tycker jag inte det syns. Säsongssta­rten är alltid lite svår så den långa pausen syns inte på det sättet, säger Viitasuo.

– Jag tror nog att vi är förberedda då säsongen inleds, instämmer Nea Katajamäki.

Esbolaget inleder sin säsong mot lokalmotst­åndaren HIFK. Viitasuo och Katajamäki tycker att det blir intressant att se Helsingfor­slagets nivå då de fått några intressant­a nyförvärv. Spelarna tycker också om derbystämn­ingen.

– Det är roligt att spela mot lokalmotst­åndare då man får visa vem som äger området, säger Viitasuo leende.

Damligan inleds den 5 september. Kiekko-Espoo spelar då sin första match mot HIFK på bortaplan.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Kiekko-Espoo tränade på Metro Arenan i Hagalund.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Kiekko-Espoo tränade på Metro Arenan i Hagalund.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Ella Viitasuo (till vänster) och Nea Katajamäki har som mål att vinna mästerskap­et med Kiekko-Espoo.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Ella Viitasuo (till vänster) och Nea Katajamäki har som mål att vinna mästerskap­et med Kiekko-Espoo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland