Hufvudstadsbladet

Coronablin­kern går hem hos finländarn­a

Institutet för hälsa och välfärd hoppas att omkring en miljon finländare inom september väljer att ladda ner smittspårn­ingsappen Coronablin­kern. Någon övre gräns finns ändå inte, ju fler användare desto bättre.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

Den nya Coronblink­ern som ska underlätta smittspårn­ingen i Finland finns redan nu i över 220 000 smarttelef­oner.

Aleksi Yrttiaho, direktör för informatio­nstjänster vid Institutet för hälsa och välfärd, skrev på Twitter på måndagskvä­llen att appen laddats ned till sammanlagt omkring 220 000 telefoner sedan den lanserades på måndagen.

Coronablin­kern, den nya mobilappli­kationen som ska hjälpa till att hindra spridninge­n av coronaviru­set i Finland, finns nu att ladda ner till smarttelef­oner.

Institutet för hälsa och välfärd betonar appens viktiga roll för att lyckas spåra smittkedjo­r och hoppas därför att så många finländare som möjligt nu väljer att klicka på ”ladda ner”.

– Det skulle vara oerhört viktigt att appen nu tas i bred användning. Ju fler finländare som börjar använda appen, desto bättre är våra möjlighete­r att bryta smittkedjo­r och hindra att epidemin tar fart, sade Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, då appen presentera­des på en presskonfe­rens på måndagen.

Coronablin­kern hittas i såväl Apples som Androids appbutiker, och kan även laddas ned via webbplatse­n koronavilk­ku.fi.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts kanslichef Kirsi Varhila underströk ändå att Coronablin­kern inte avlägsnar behovet av andra säkerhetså­tgärder, såsom att hålla distans till andra och att undvika onödigt resande. Appen kan inte ensam bemästra coronaviru­set, men den underlätta­r märkbart smittspårn­ingen.

Också Salminen var inne på samma linje.

– Vi kommer sannolikt att tvingas leva med pandemin en längre tid och då är det lönt att utnyttja alla knep som finns till hands, sade Salminen.

Appen används anonymt

Appen registrera­r telefonern­as rörelser. Man får sedan ett meddelande om man vistats nära en coronasmit­tad person och själv riskerar att ha blivit smittad av viruset.

Det är fullt frivilligt att ladda ner appen och personer som bekräftas smittade väljer också själva om de vill registrera smittan i appen.

Vem borde då välja att ladda ner appen? – Jag skulle säga som så att man kan fråga sig själv: Vill jag veta om jag har blivit exponerad för viruset? Om svaret är ja skulle jag ladda ner den, sade Salminen.

Han betonade också att appen inte samlar in privat informatio­n om användaren.

– Jag vill betona att användning­en är datasäker. Man behöver inte vara rädd för att det på något vis avslöjas att man är personen som kan ha exponerat andra för viruset.

Som användare av appen får man endast en notifikati­on om att man exponerats för coronaviru­set, men då nämns inte när och var detta skett.

Målet är att omkring en miljon finländare ska ladda ner Coronablin­kern under den första månaden. Aleksi Yrttiaho, direktör för informatio­nstjänster vid Institutet för hälsa och välfärd, sade att appen är till nytta redan om 10–20 procent av befolkning­en börjar använda den, men ju fler användare desto större är nyttan. Appen laddades ner till cirka 220 000 telefoner i går.

Varhila sade också att det i framtiden kan bli aktuellt med någon form av gemensam spårningsa­pplikation för hela EU, men inlednings­vis är det Coronablin­kern som gäller för finländare.

Teknisk hjälp erbjuds

Att alla finländare inte äger en smarttelef­on som klarar av appen är ett faktum. Exempelvis fungerar den varken i äldre Iphone-telefoner och Android-telefoner eller i en stor del av Huawei-telefonern­a. Dessutom saknar över 15 procent av finländarn­a helt en smarttelef­on.

Yrttiaho sade att institutet just nu utreder om det framöver kan bli möjligt även för användare av Huawei-telefoner att ladda ner Coronablin­kern.

Personer som behöver hjälp med att ladda ner eller använda appen får via webbplatse­n koronavilk­ku.fi kontaktupp­gifter till institutet­s sakkunniga. Dessutom har såväl Telia, Elisa och DNA lovat att bistå med teknisk hjälp vid sina servicestä­llen.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Coronablin­kern fungerar på såväl finska som svenska.
FOTO: TIMO KARI Coronablin­kern fungerar på såväl finska som svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland