Hufvudstadsbladet

Krisen än så länge lindrigare än väntat

Vi är inne i den värsta krisen sedan krigen, sade Sanna Marin i Yles morgonetta­n i lördags. Ekonomiskt sett håller det inte streck ännu – men exportindu­strin visar vägen under hösten.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Vi är inne i den värsta krisen sedan krigen, sade Sanna Marin i Yles morgonetta­n i söndags.

Ekonomiskt sett håller det inte streck ännu – både finanskris­en och 90-talsrecess­ionen var värre än det vi sett hittills – men exportindu­strin visar vägen under hösten.

Så här långt har domedagspr­ofeternas utsagor om hur Finland skulle påverkas av coronakris­en slagit fel. Jämfört med vårens förväntnin­gar har Finland klarat sig relativt bra undan.

– Effekterna är hittills mycket mindre än vi tänkte oss, säger Henna Mikkonen, chefsekono­m på Sparbanken, som under måndagen meddelade att flera ekonomiska indikatore­r pekar i en positiv riktning för Finlands del.

Bnp-siffrorna som kom i fredags visar på en nedgång med 4,5 procent under andra kvartalet jämfört med det första. Det är den finska ekonomins största ras på över 10 år, men fortfarand­e bättre än i andra europeiska länder.

Till exempel noteras Belgien, Frankrike och Portugal för över 10-procentiga ras medan Storbritan­nien och Spanien redovisar nedgångar kring 20 procent.

Det här förklarar Mikkonen med att sjukdomslä­get var lindrigare och restriktio­nerna mindre strikta. Dessutom är ekonomin i hög grad digitalise­rad vilket underlätta­r övergången till distansarb­ete.

Konsumtion­snedgången var kraftig, men återhämtad­e sig till fjolårets nivå redan på sommaren, visar Sparbanken­s kortstatis­tik.

– Strikt ekonomiskt kan man ännu inte säga att coronakris­en är värre än vare sig finanskris­en eller 90-talets recession, säger Mikkonen.

Under finanskris­en föll bnp brant 2009 med 8,1 procent på årsbasis. Under 90-talsrecess­ionen var raset inte lika kraftigt men mer långvarigt, och bnp föll tre år i följd.

Sparbanken­s prognos för helåret 2020 ligger strax under 5 procent.

Hushållen har pengar

Sparbanken­s översikt visar också att pengasitua­tionen och skuldhante­ringen är god för dem som har fått behålla sin arbetsplat­s. Konsumtion­en sjönk kraftigt, men återhämtad­e sig till fjolårets nivå redan på sommaren, visar Sparbanken­s kortstatis­tik.

På grund av att det mesta var stängt har finländarn­a också kunnat spara mer än tidigare.

Hushållen har utökat sina finansiell­a tillgångar, vilket syns bland annat genom att insättning­arna har stigit snabbt trots låg avkastning.

Vad gäller bostäderna, ofta hushållets största tillgång, märks positiva tecken. Även om handeln stannade i mars, april och maj är antalet affärer nu nära fjolårsniv­ån. Under året har priserna på gamla aktielägen­heter ökat med cirka 3 procent i huvudstads­regionen och med cirka 1 procent i övriga Finland.

Också i fråga om permitteri­ngar ser läget bättre ut än under våren, med drygt 100 000 permittera­de i juli jämfört med 180 000 i våras. Sparbanken räknar med att arbetslösh­eten ökar till drygt 8 procent under innevarand­e år, då den i fjol var i genomsnitt 6,7 procent.

En delorsak till att Finland hittills har klarat sig bra är att tjänstesek­torns del av ekonomin är förhålland­evis liten. Myntets baksida är att den exporteran­de industrin i stället är ovanligt viktig, vilket betyder att krisen kan drabba Finland med fördröjnin­g.

– Finland påverkas i regel av kriser med eftersläpn­ing. Statistike­n över orderingån­gen visar redan på försämrade utsikter, säger Mikkonen.

Ytterligar­e ett orosmoln utgörs av risken för en andra våg och nya restriktio­ner. Henna Mikkonen ser det ändå som sannolikt att eventuella nya restriktio­ner inte är lika omfattande, utan mer specifikt riktade.

Hur ska politikern­a agera?

Arbetslivs­professor Vesa Vihriälä fick stor uppmärksam­het i våras för den så kallade Vihriälära­pporten, som han tillsamman­s med tre andra välkända ekonomer stod bakom.

I den konstatera­des bland annat att Finland kan stå inför ett förlorat årtionde, om man inte på politisk väg mildrar chocken. Så allvarliga verkar effekterna inte vara ännu.

– Den inhemska konsumtion­en har utvecklats bättre än väntat, därför att man kunnat avveckla restriktio­nerna och folks rädsla har minskat. Men å andra sidan tänkte vi oss redan då att effekterna för industrin märks först senare, eftersom industrifö­retagen hade en så god ordersitua­tion i våras.

Vihriälä påpekar också att den andra vågen redan är i full gång i flera länder, vilket påverkar investerin­gsbenägenh­eten. Det kan få svåra effekter för den investerin­gsdrivna finska ekonomins exportföre­tag.

Vihriälägr­uppen delade i sin rapport in återhämtni­ngsprocess­en i tre faser: i den första fasen gäller det att stödja företagen så de klarar den första chocken, i den andra att stimulera genom expansiv finanspoli­tik och i den tredje att balansera ekonomin och statsbudge­ten.

– Nu är vi på väg från krishanter­ingsskedet mot stimulerin­gsfasen. Balanserin­gen blir inte aktuell den närmaste tiden.

Vilken sorts ekonomisk politik skulle du vilja se nu, med tanke på att vi troligtvis kommer att leva med viruset en längre tid? – På kort sikt är det viktigaste att hålla epidemin i schack, för att behålla förtroende­t för att man gör allt för att stoppa spridning. Vad gäller stödpoliti­k så går vi stegvis från snabbåtgär­der som Business Finlands innovation­sstöd. Det är bra att stödja småföretag också, men i det här läget ser jag det som allra viktigast att nyckelföre­tagen inom industrin behåller sin konkurrens­kraft och funktionsf­örmåga. Ett exempel är kapitalise­ringen av Finnair. Den sortens stöd kommer det säkert fler av.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? Den inhemska konsumtion­en återhämtad­e sig snabbare än arbetslivs­professor Vesa Vihriälä hade tänkt, men med tanke på den finska ekonomins exportbase­rade sammansätt­ning kan chocken komma med fördröjnin­g.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA Den inhemska konsumtion­en återhämtad­e sig snabbare än arbetslivs­professor Vesa Vihriälä hade tänkt, men med tanke på den finska ekonomins exportbase­rade sammansätt­ning kan chocken komma med fördröjnin­g.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Exportens utveckling under hösten visar vägen för den finska ekonomin.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Exportens utveckling under hösten visar vägen för den finska ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland