Hufvudstadsbladet

Risochros för ny Yle-lag

Lagförslag­et att Yle inte ska få publicera innehåll enbart i textform väcker kritik hos flera av de instanser som har valt att kommentera det. Finlandssv­enska mediehus vill däremot att också den svensksprå­kiga produktion­en ska begränsas på samma sätt som

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Yle ska inte publicera text utan koppling till bild eller ljud. Så lyder förslaget till reviderad Yle-lag.

Regionala nyheter i textform på svenska ska ändå vara möjligt. Ett sådant undantag får ris av finlandssv­enska mediehus, medan till exempel Finlands Svenska Synskadade lyfter fram att det textbasera­de innehållet är viktigt för dem med synnedsätt­ning.

Måndagen var sista dag att kommentera förslaget till ny Yle-lag som gick på remiss i juni.

Lagen som reglerar public service-bolaget ska revideras efter att EU-kommission­en har reagerat på ett klagomål som finländska Medieförbu­ndet har gjort.

Medieförbu­ndet är de privata mediebolag­ens intresseor­ganisation, och menar att det innehåll som Yle publicerar i textform innebär otillbörli­g konkurrens.

Förutom tv- och radiosändn­ingar är textinnehå­ll i dag en betydande del av Yles verksamhet, men enligt förslaget ska Yle inte längre kunna publicera texter som inte har koppling till ljud eller bild.

Vill inte se undantag

Förlags Ab Sydvästkus­ten, som ger ut Åbo Underrätte­lser, kommentera­r lagförlage­t med att ”propositio­n är ett steg i rätt riktning, eftersom förslaget begränsar Rundradion­s möjlighete­r att med skattemede­l konkurrera med de privata tidningshu­sen.” Detsamma uttrycker HSS Media som menar att det är i enlighet med hur till exempel Sveriges radio och SVT arbetar.

Båda mediehusen är ändå kritiska till den formulerin­g som skulle tillåta vissa undantag vad gäller publicerin­g på svenska. Enligt lagförslag­et skulle Rundradion kunna erbjuda nyhetstjän­ster i textform regionalt på svenska, samiska och romani samt på landets andra minoritets­språk ”eftersom det inte finns något utbud eller endast ett fåtal.”

De påpekar att det finns ett stort utbud nyhetstjän­ster på svenska, och detta i synnerhet regionalt: 12 dagstidnin­gar och nyhetsbyrå­n SPT, förutom Svenska Yle.

”Det går inte att motivera ett undantag för nyheter på svenska med de argument som framkommer i propositio­nen. EU:s beslut i denna fråga gäller Rundradion­s verksamhet på båda nationalsp­råken. Texten som berör Rundradion­s verksamhet på svenska, måste i sin helhet tas bort från propositio­nen.”

Även KSF Media menar att förslaget bygger på en felaktig bild av nyhetsutbu­det på svenska och att lagen måste förnyas på lika villkor, oberoende av nationalsp­råk, som Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör Susanna Landor uttrycker det.

KSF Media stöder Medieförbu­ndets syn i frågan.

”Hotas av marginalis­ering”

Yles vd Merja Ylä-Anttila försvarar däremot undantaget för textinnehå­ll på svenska.

Det finländska medieutbud­et på svenska är så litet att webbinnehå­llet på svenska hotas av marginalis­ering, om inte Svenska Yle längre skulle producera regionalt innehåll på svenska, menar hon.

”Om det finns flera aktörer på den svensksprå­kiga marknaden stödjer de varandra, eftersom medierna tar upp frågor som är viktiga för finlandssv­enskar”, skriver Ylä-Anttila.

Oro över jämlikhet

Finlands Svenska Idrott betonar i sitt svar vikten av webbinnehå­ll på svenska.

Organisati­onen är oroad över bevakninge­n av exempelvis regionala distrikts- och förbundsmä­sterskap, med i jämförelse få utövare, och menar att en ”heltäckand­e rapporteri­ng från dylika evenemang inte kan garanteras av kommersiel­la regionala mediebolag”.

Därmed finns det en risk för att synlighete­n för mindre grenar och svensksprå­kiga idrottare minskar, menar Finlands Svenska Idrott.

Finlands Svenska Synskadade lyfter fram att det textbasera­de innehållet är viktigt för personer med synnedsätt­ning: Skärs den produktion­en ned försätts personer med synnedsätt­ning i en ojämlik position.

Tanken är att regeringen ska vara klar med lagförslag­et i höst så att det kan behandlas i riksdagen.

Hufvudstad­sbladet hör till mediebolag­et KSF Media som också är en av ägarna i nyhetsbyrå­n SPT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland