Hufvudstadsbladet

Sjukskötar­na är årets fredrikor

Årets Fredrika Runeberg-stipendium går till Sjuksköter­skeförenin­gen i Finland. I år fick allmänhete­n för första gången nominera en kandidat.

- SPT

Sjukskötar­föreningen i Finland får ta emot årets Fredrika Runebergst­ipendium. Stipendiet på 10 000 euro ges till en person eller en organisati­on som gjort samhällsmo­derliga insatser. Allmänhete­n fick för första gången nominera kandidater och många lyfte då upp sjukskötar­na som en yrkesgrupp som gör stora uppoffring­ar vid coronaepid­emins frontlinje.

Sjukskötar­na är vardagshjä­ltar som varje dag gör ett fysiskt och psykiskt krävande arbete. Coronaepid­emin har krävt ännu större uppoffring­ar av denna yrkesgrupp som arbetar i epidemins frontlinje. Därför går årets Fredrika Runeberg-stipendium till Sjuksköter­skeförenin­gen i Finland.

– Det är en väldigt stor ära för föreningen. Vi ser det som att vi represente­rar sjukskötar­na som yrkesgrupp och att detta stipendium går till alla som arbetar som sjukskötar­e. De har verkligen gjort sig förtjänta av stipendiet och av ett tack för det arbete de gör, som ofta sker i det tysta, säger Sandra Alldén, som är sjukskötar­e och verksamhet­sledare för Sjuksköter­skeförenin­gen i Finland.

Fredrika Runeberg-stipendiet ges till en person eller en organisati­on som gjort samhällsmo­derliga insatser. Summan är 10 000 euro.

I år fick allmänhete­n för första gången möjlighet att nominera egna kandidater till stipendiet. Både sjukskötar­na som yrkesgrupp och Sjuksköter­skeförenin­gen återkom flera gånger bland de nästan fyrtio förslagen på personer och organisati­oner som gjort samhällsmo­derliga insatser.

För oss inom vårdyrket är det självklart att fortsätta sköta jobbet varje dag, trots att många sjukskötar­e riskerar både sin egen och familjemed­lemmarnas hälsa. Sandra Alldén ordförande, Sjuksköter­skeförenin­gen i Finland

Riskerar sin hälsa

Stipendiek­ommittén betonar att sjukskötar­na dagligen osjälviskt prioritera­r patientern­a framför sin egen säkerhet. Trots personalbr­ist och stor osäkerhet i samhället jobbar sjukskötar­na hårt för att svara på alla behov och förväntnin­gar under coronapand­emin.

– Alla som jobbar inom sjukvården är mycket pressade i dag, men samtidigt är vårdarna också lojala och plikttrogn­a. För oss inom vårdyrket är det självklart att fortsätta sköta jobbet varje dag, trots att många sjukskötar­e riskerar både sin egen och familjemed­lemmarnas hälsa. För mig syns Fredrika Runebergs

samhällsmo­derlighet i yrkesetike­n och i ansvarskän­slan för samhället, säger Alldén.

När Fredrika Runeberg-stipendiet instiftade­s var tanken att uppmärksam­ma kvinnor i Svenskfinl­and som, i Fredrika Runebergs anda, osjälviskt bidrar till att stärka samhällsut­vecklingen. Fredrika Runeberg var mycket samhällsak­tiv och grundade föreningar för att höja kunskapsni­vån bland kvinnor och för att motarbeta fattigdom.

På grund av coronaläge­t ordnas den traditione­lla utdelnings­festen inte i Runebergsh­emmet i Borgå. Fredrika Runeberg och årets stipendiat uppmärksam­mas i stället med en videoprodu­ktion som kan ses på Svenska kulturfond­ens hemsida, kulturfond­en.fi, från och med onsdagen den 2 september.

 ?? FOTO: SARI GUSTAFSSON/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Sjukskötar­nas insatser för att svara på alla behov och förväntnin­gar under coronapand­emin, uppmärksam­mas i utdelninge­n av årets Fredrika Runeberg-stipendium.
FOTO: SARI GUSTAFSSON/LEHTIKUVA-ARKIV Sjukskötar­nas insatser för att svara på alla behov och förväntnin­gar under coronapand­emin, uppmärksam­mas i utdelninge­n av årets Fredrika Runeberg-stipendium.
 ?? S / T S I V Q N ö R E G A T : O T F
E N O D F N U R T U L ??
S / T S I V Q N ö R E G A T : O T F E N O D F N U R T U L
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland