Hufvudstadsbladet

Lintilä: Nuvarande resestopp håller inte

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) håller fast vid att nuvarande inreserest­riktioner är alltför tunga för turistnäri­ngen.

Han föreslår att luckra upp reglerna för vilka länder som är trygga och dessutom skapa ”bubblor” för turistgrup­per som fyller vissa kriterier.

Siktet är inställt på att få julresenär­erna till Lappland.

Näringsmin­istern pressar på att omförhandl­a reserestri­ktionerna. I vågskålen finns bland annat hundratals charterfly­g till julen i Lappland.

– Gränsen för ett tryggt land kan inte vara åtta smittfall per hundratuse­n invånare. Stänger vi Estland så stänger vi alla byggnation­er i söder, säger näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

Spänningar­na kring reserestri­ktionerna har inte försvunnit sedan regeringen införde en trafikljus­modell i augusti. Modellen skulle visa vilka länder man kan anlända från utan karantän och vilka som är högrisklän­der.

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) anser att modellen inte är räcker. Dels skulle han vilja höja tröskeln för trygga länder till 25 smittfall per 100 000 invånare, från nuvarande åtta, dels skapa olika former av specialarr­angemang för researrang­örer, så att man kan komma om man uppfyller vissa villkor. Förslag bereds nu inom arbets- och näringsmin­isteriet, men regeringen har inte förhandlat om dem. För trafikljus­modellen står ett annat ministeriu­m, Social- och hälsovårds­ministerie­t, men Lintilä har inte förhandlat med det ministerie­t.

– Jag hart märkt att de förhåller sig njuggt till att öppna upp det här.

Att hålla fast vid gränsen på åtta fall per 100 000 invånare kan vara svårt till exempel om det sker en förändring i Estland, anser Lintilä.

– Stänger vi den gränsen så stänger vi också byggnation­erna i söder, säger han och hänvisar till arbetskraf­tsinvandri­ngen.

Turismen hänger också den på en skör tråd, och Lintilä pressar nu på för att tillåta att regionerna, till exempel Lappland, bygger egna former av broar in i landet och ”bubblor” för resegruppe­r som uppfyller vissa villkor. Hur de utformas – till exempel bevis på negativa coronatest – är ännu öppet, men enligt Lintilä kan regionala myndighete­r och sjukvårdsd­istrikt göra mycket för att skapa förutsättn­ingarna. Ett dilemma är hur man skapar karantänli­knande bubblor för den personal som arbetar med turism här i Finland.

Han betonar att det inte handlar bara om Lappland utan hela landet, och totalt över 140 00 människor som jobbar inom turistnäri­ngen.

Lintilä oroar sig också för att trafikljus­modellen uppdateras med kort framförhål­lning, och vill att det redan nu fattas beslut om julsäsonge­n.

– Till Storbritan­nien måste vi få i väg ett klart besked i mitten av september, då de stora researrang­örerna slår fast sina säsonger. Kan britterna då flyga på sina julresor till Finland? Det handlar såvitt jag vet om 400 charterpla­n, det är hundra miljoner euro i pengar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ??
FOTO: LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland