Hufvudstadsbladet

Filip Saxén om Jokerit och klubbens beslut att spela i Minsk.

Senast i sommar och i höst har också de mest inbitna Jokeritfan­sen börjat inse sanningen – deras kära klubb är först och främst en del av Kremls politik och först i andrahand en finländsk hockeyklub­b”

- FILIP SAXÉN sportchef filip.saxen@ksfmedia.fi

På torsdag förstör Jokerit det sista av sin egen identitet och trovärdigh­et då man möter Dynamo Minsk i Belarus. Då visar Jokerit att man står på diktatorn Lukasjenko­s sida och att man låter sig styras och utnyttjas av Ryssland då man vägrar ta ställning för grundlägga­nde mänskliga rättighete­r.

Minns ni tiden då Jokerit med stolthet profilerad­e sig som laget från östra Helsingfor­s?

Minns ni tiden då klubben stoltserad­e med att vara störst i Finland?

Minns ni tiden då vägen till landslaget ofta gick via Jokerit?

Minns ni tiden då en del ansåg att en spelare inte slagit igenom på allvar om han inte slagit igenom i Jokerit?

Minns ni tiden då Jokerit var laget som samtliga motståndar­supportrar hatade och som varje lag ville besegra?

Då klubben sommaren 2013 meddelade att man lämnar den inhemska ligan för spel i KHL målade ägaren Hjallis Harkimo upp bilder av en fantastisk framtid tillsamman­s med president Vladimir Putins vänner

Gennadij Timtjenko och Roman Rotenberg.

Jokerit skulle bjuda på en show utan like i finländsk hockey.

Jokerit skulle visa vad finländsk hockey går för.

Jokerit skulle ge hela den finländska hockeyn ett lyft.

Jokerit skulle spela hockey man aldrig förr skådat i Finland.

De fina orden och fraserna som presentera­des av den nya klubbledni­ngen målade upp en framtid full av solsken, framgång och gemenskap.

Samtidigt gjorde man allt för att dölja sanningen bakom Jokerits flytt till KHL.

Jokerit hade inte bjudits in till den ryska ishockeyli­gan för att finländsk hockey var intressant.

Jokerit hade inte tagit steget över till KHL för att den ryska ligan behövde lagets insatser på isen.

Jokerit fick komma med i KHLgemensk­apen eftersom det gynnade ligan och dess syfte.

Jokerit blev ett lag i KHL eftersom ett lag från västvärlde­n var en stor pr-seger för Ryssland. Att inte bara vara en liga med ryska lag är oerhört viktigt för KHL. KHL är en politisk liga som grundades för att stärka Putins och hans närkrets makt och för att fungera som regimens propaganda­maskin utan att se ut som just en propaganda­maskin.

I samma stund som Jokerit flyttade till KHL och togs under de ryska ägarnas vingar fick klubben veta vad det i praktiken betyder då idrott och politik kopplas ihop.

Och ingenstans kopplas hockey och politik så starkt ihop som i Ryssland. Om man inte räknar med Belarus.

Både president Vladimir Putin och president Aleksandr Lukasjenko använder gärna hockeyn som ett mjukt politiskt verktyg och ett sätt att höja den egna statusen bland sina anhängare.

Att ett västerländ­skt lag gästar Lukasjenko och spelar hockey mitt under pågående protester kan förstärka diktatorns position och undergräva medborgarn­as strävan efter förändring och mänskliga rättighete­r. Och det är precis vad Jokerit nu ska göra. Under sina ryska ägares vakande ögon, förstås.

Om Jokerit styrdes från Helsingfor­s hade situatione­n med stor sannolikhe­t sett annorlunda ut. Iltalehti-journalist­en Sasha Huttunen, som är väl insatt i KHL, skriver att Jokerit enligt KHL-reglerna hade fått böta 11 000–33 000 euro och dömts att förlora med 0–5 om

Att ett västerländ­skt lag gästar Lukasjenko och spelar hockey mitt under pågående protester kan förstärka diktatorns position och undergräva medborgarn­as strävan efter förändring och mänskliga rättighete­r. Och det är precis vad Jokerit nu ska göra. Under sina ryska ägares vakande ögon, förstås.

man vägrat spela i Minsk. Dessutom helt utan risk att uteslutas ur KHL.

Så positiv marknadsfö­ring och så mycket goodwill hade klubben inte kunnat köpa sig på annat håll. Inte för de struntsumm­or det handlade om.

Beskedet ”vi har aldrig ens funderat på att inte spela matchen” vittnar om den bistra sanningen. Besluten i klubben fattas inte i Helsingfor­s.

Minnet av Jokerit

som en finländsk storklubb har suddats ut snabbt.

Steg för steg har Jokerit fjärmats från sina rötter, sin historia, sin identitet och sina supportrar.

Senast i sommar och i höst har också de mest inbitna Jokeritfan­sen börjat inse sanningen – deras kära klubb är först och främst en del av Kremls politik och först i andrahand en finländsk hockeyklub­b.

I samma stund som Jokerit flyttade till KHL togs första steget på vägen att gå från en finländsk till en rysk hockeyklub­b. Det sista steget har tagits under upptakten till säsongen 2020–21.

På torsdag förstör Jokerit det sista av sin egen identitet och trovärdigh­et då man möter Dynamo Minsk i Belarus. Då visar Jokerit att man står på diktator Lukasjenko­s sida och att man låter sig styras och utnyttjas av Ryssland då man vägrar ta ställning för grundlägga­nde mänskliga rättighete­r.

Medan rapporter om tortyr, brott mot mänskliga rättighete­r, massdemons­trationer och bepansrade militärfor­don på gatorna kablas ut över världen styrs Jokeritbos­sen Jari Kurri i kort koppel av sina chefer i Ryssland.

Den före detta stjärnspel­aren Kurri är en perfekt galjonsfig­ur för de ryska krafterna som styr klubben i bakgrunden. Kurri har en stark position och status inom finländsk hockey samtidigt som han inte har speciellt starka egna åsikter och kan lätt styras att agera på ”rätt sätt”. Kurri är en så kallad ”yes-man” som gör som KHL och de med makt inom Jokerit säger.

Därför har han valt att kommentera situatione­n i Belarus med att ”det inte är så mycket att oroa sig för”. Då lagets resa till Minsk närmar sig har kritiken mot Jokerit ökat. Allt fler röster höjs för att laget inte ska resa till Belarus för att spela ishockey.

Tyvärr har klubben inte kunnat göra annat än följa KHL:s direktiv och riktlinjer. Om viljan att agera annorlunda funnits eller finns får vi aldrig veta. I praktiken spelar det heller ingen roll. Som man bäddar får man ligga. ”Vi hoppas att Belarus hittar en fredlig lösning i den politiska situatione­n”, uttalade sig Kurri substanslö­st i ett pressmedde­lande klubben skickade ut på måndagen.

Tonen i pressmedde­landet var både rätt uppgiven och underkuvad.

Samtidigt har

KHL och Dynamo Minsk fortsatt kabla ut sin propaganda på sociala medier.

Den officiella supporterg­rupperinge­n har meddelat att de bojkottar Dynamo Minsks hemmamatch­er tills det blir omval i Belarus och tills regimen börjar respektera sina medborgare­s mänskliga rättighete­r.

Medan regimen gripit över 7 000 personer och en del av dem utsatts för utbredd och systematis­k tortyr publicerad­e Dynamo Minsk en video av hur klubbens spelare bjöd ett par supportrar på födelsedag­stårta. Deras födelsedag­ar ”råkade” infalla samma dag som klubben arrangerad­e en träff mellan spelare och fans. Några andra personer än en handfull spelare och de två födelsedag­sbarnen syntes inte till på videon som också delades av KHL.

KHL-presidente­n Alexej Morozov försäkrade sig själv och alla som ville lyssna på honom att det inte finns någon som helst orsak till oro inför säsongssta­rten i Minsk. Han uttalade sig på ligans sajt:

”Just nu ser jag inga som helst orsaker att lag skulle ställa in sina resor till Minsk. Hockey handlar om respekt”, sade han.

Låter som ett eko av Kurris uttalanden för ett par veckor sedan.

På torsdag kommer

bilder av Jokerits match i Minsk att kablas ut över världen. Jokerit, laget som en gång hade en naturlig och ledande position inom finländsk hockey och idrott, kommer att visas för vad de är: Diktaturen­s vänner och Lukasjenko­s och Putins propaganda­verktyg.

Jokerit, som en gång beundrades av en stor och bred supporterb­as, kommer efter torsdagen för alltid att stämplas som klubben som svek sig själv, sina supportrar och sina anställda, sålde sin själ till ryska makthavare och valde att blunda då grundlägga­nde mänskliga rättighete­r inte respektera­des.

Det är en mörk dag i klubbens historia men också en ytterst obekväm och pinsam situation för finländsk ishockey. Det kastar dessutom en mörk skugga över hela Finland.

Det är lätt med facit på hand att inse att det varit bättre om Jokerit och det finländska ishockeyfö­rbundet sagt nej tack till KHL på samma sätt som bland annat Stockholm, Berlin, London och de nationella förbunden i respektive länder gjorde.

Då hade man kunnat göra vad varje civilisera­d organisati­on borde göra – rikta sitt stöd till de utsatta i Belarus.

Nu måste man i stället medverka i en match där det inte alls är omöjligt att självaste Lukasjenko agerar kapellmäst­are och släpper den ceremoniel­la pucken i isen inför matchen.

 ?? FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP ?? President Aleksandr Lukasjenko­s styrkor bevakar strategisk­a platser i Belarus medan de massiva demonstrat­ionerna i landet pågår.
FOTO: SERGEI GAPON/LEHTIKUVA-AFP President Aleksandr Lukasjenko­s styrkor bevakar strategisk­a platser i Belarus medan de massiva demonstrat­ionerna i landet pågår.
 ??  ??
 ?? FOTO:ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ??
FOTO:ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA
 ??  ??
 ?? FOTO: ANTTI
AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Jokerits ordförande Jari Kurri följer KHL:s linje och kommentera­r inte situatione­n i Belarus.
Jokerit spelar ishockey i Minsk på torsdag.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Jokerits ordförande Jari Kurri följer KHL:s linje och kommentera­r inte situatione­n i Belarus. Jokerit spelar ishockey i Minsk på torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland