Hufvudstadsbladet

EU kan inte fly flyktinglö­sning

En asyl- och migrations­kompromiss inom EU kan äntligen vara på kommande. Inte en dag för tidigt.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Kaoset som uppstod 2015 och 2016 efter den stora flyktingst­römmen till Europa visade med all önskvärd tydlighet att EU:s asyl- och migrations­politik inte fungerar. Det stod klart att det bör ske ändringar i regelverke­t och arbetet med en ny gemensam migrations­politik tog vid genast. Ganska snart visade det sig att det saknas tillräckli­gt med solidarite­t såväl mellan EU-länderna som mellan EU och omvärlden. Den avsaknaden satte käppar i hjulet för att reformera EU:s regelverk kring migration.

Trots flera försök har ingenting rört på sig eftersom käpparna finns kvar. Flyktingkr­isen övergick i en politisk kris som hittills omöjliggjo­rt en överenskom­melse.

Även om ingen strid ström av flyktingar just nu anländer till Europa finns det fortsättni­ngsvis en trafik över Medelhavet där människor sätter sina liv på spel. Under veckoslute­t anlände exempelvis en fiskebåt med 370 personer ombord till den italienska ön Lampedusa. I öns mottagning­scenter uppges finnas närmare 1 200 personer, eller tio gånger fler än vad det finns kapacitet för där.

Räddningsf­artyget Sea Watch 4 med 350 personer ombord kryssar för sin del runt på Medelhavet i jakt på en hamn som skulle ta emot fartyget och migrantern­a.

Det avtal som EU 2016 slöt med Turkiet kring de miljoner flyktingar som landet hyser var en lösning på ett akut problem, men det är samtidigt en tidsinstäl­ld bomb. Turkiet får miljarder av EU för besväret, men landets auktoritär­a och oberäkneli­ge president Erdo an har i och med avtalet en trumf på hand mot EU.

Den nu eskalerand­e gränskonfl­ikten kring gasfyndigh­eter mellan Turkiet och Grekland har ytterligar­e höjt temperatur­en. President Erdo an kan när som helst igen öppna portarna till flyktinglä­gren och kort därefter står tiotusenta­ls människor och knackar på dörren till Grekland och EU.

Coronapand­emin kan också få oanade följder i Afrika och sätta i gång nya flyktingst­römmar.

Då den nya kommission­en tillträdde i slutet av fjolåret gjorde ordförande­n Ursula von der Leyen klart att hon äntligen vill få till stånd en ny gemensam asylpoliti­k. Kort därefter trädde coronaviru­set in i bilden och tog all kraft och uppmärksam­het.

I och med att Tyskland i juli tog över ordförande­skapet i unionen fördes asylfrågan igen högt upp på agendan. I flera månader har också kommission­ären för inrikesfrå­gor, Ylva Johansson, tillsamman­s med en av kommission­ens vice ordförande, Margaritis Schinas, jobbat för att få till stånd en ny asylkompro­miss. De förefaller att ha kommit så långt att ett förslag väntas om några veckor. Johansson har sagt att man nu kan skönja en vilja att hitta en lösning och en bred samsyn skymtar.

Motståndet mot obligatori­ska kvoter av asylsökand­e har från länder som Polen och Ungern och de övriga Visegradlä­nderna varit så kompakt att kommission­en knappast längre kommer att ha kvoterna kvar i sitt nya förslag. Men någon form av solidarite­t i invandring­spolitiken måste krävas. Kanske så att de länder som vägrar ta emot asylsökand­e i stället betalar för kostnader andra länder har för migranter som enligt en rättvis fördelning borde ha tagits emot av någon annan.

EU kan inte ta emot alla världens flyktingar. Men det finns resurser för att ge asyl åt en ansenlig mängd och hjälpa andra länder som tar emot många flyktingar.

EU:s migrations­politik ska inte bara vara en fungerande pakt mellan medlemslän­derna och uppfylla internatio­nella avtal om mänskliga rättighete­r. Det krävs även ett gott samarbete med tredje land via vilka flyktingst­römmarna går till Europa.

I migrations­paketet borde också finnas direktiv om hur samarbetet med migrantern­as ursprungsl­änder ska fungera. Människor som inte har rätt till asyl ska kunna skickas tillbaka tryggt. Oerhört viktigt är också en ökad hjälp till fattiga och otrygga länder så att människor inte ser sig tvungna att flytta eller helt enkelt fly.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland