Hufvudstadsbladet

Zubier döms till villkorlig­t fängelse för bedrägeri

Den man som upphöjdes till hjälte vid terrordåde­t i Åbo 2017 har dömts till villkorlig­t fängelse för bedrägeri.

- SPT

Egentliga Finlands tingsrätt har dömt Hassan Zubier till ett år och tio månaders villkorlig­t fängelse för grovt bedrägeri, grov förfalskni­ng och penningins­amlingsbro­tt.

Zubier, som är svensk medborgare, skadades i samband med terrordåde­t i Åbo i augusti 2017 då han försökte hjälpa en av de knivhuggna. Han blev upplyft i offentligh­eten som hjälte.

Senare riktades anklagelse­r mot honom för att han utnyttjat situatione­n för att lyfta ekonomisk ersättning från staten utan laglig grund.

Zubier erkände under rättegånge­n att han försökt dra ekonomisk nytta av händelsen genom att från staten inhämta ersättning utan grund. Däremot nekade han till brott mot lagen om penningins­amling.

Penningins­amlingen i fråga startades av en kvinna i Österbotte­n som ville hjälpa Zubier. Även hon har stått åtalad för brott mot lagen om penningins­amling och har dömts till 800 euro i dagsböter.

För den brottsnytt­a Zubier fått dömdes han att till staten förverka totalt 13 421, 50 euro. Han dömdes även att ersätta rättegångs­kostnader för 2 000 euro.

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? Hassan Zubier. Arkivbild.
FOTO: HENRI FORSS/SPT Hassan Zubier. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland