Hufvudstadsbladet

Bröderna stoppades efter farlig biljakt

Efter skottlossn­ingen i Borgå tar sig bröderna Granholm mot Tammerfors. Teledata gör att de hittas där, varefter en intensiv biljakt startar.

- MAX NYBERG max.nyberg@ksfmedia.fi

Det är olika telespårni­ngar som fick polisen på bröderna Granholms spår, trots att samtalet som fick polisen att ta sig till Ölstens i Borgå ringdes från en telefon som aldrig hittades och som saknade sim-kort.

Däremot visade det sig att ett tidigare svenskt nummer hade kopplats till telefonens IMEI-kod (identifier­ingskod) – ett svenskt nummer som enligt polisens förundersö­kning kunde kopplas till Richard Granholm i en tidigare brottsutre­dning om grovt narkotikab­rott.

Samma mobiltelef­on hade använts med ett annat svenskt nummer några timmar innan händelsern­a i Borgå. Lite efter 21.30 den kvällen ringdes ett nödsamtal från ett svenskt nummer som kopplas till Raymond Granholm.

Det var, misstänker polisen, ett tidigare försök att göra det man gjorde i Ölstens.

Tidigare nödsamtal

Under nödsamtale­t, klockan 21.35 den 24 augusti, ber den som ringer – som kallar sig Evert Jakobsson – att en polispatru­ll skickas till sandgropen i Ebbo-Pirlax-hållet på grund av ett slagsmål mellan ett gäng ungdomar. Nödsamtale­t börjar på finska, men det kopplas till en svensktala­nde nödcentral­soperatör på grund av bristande språkkunsk­aper.

Patrullen dyker upp klockan 22.16, men hittar ingenting alls – kanske för att de är tidiga: Teledata visar att telefonen fanns där ungefär 20 minuter senare och i omkring fem minuter. Polisen misstänker att det var bröderna som var där då och att de redan då hade tänkt utföra dådet. Telefonen hade varit där redan den 20 augusti, enligt polisen för att rekognosce­ra.

På telefonen gjordes också en rad sökningar, däribland ”polisen finland telefonnum­mer birgå” och ”polisen finland telefonnum­mer borgå nödnummer”.

Telefonupp­gifter pekar också på att bröderna hade börjat köra mot Tammerfors efter händelsern­a i Ölstens. Anslutning­en hittas nästa dag, lite före klockan 17 – och drygt två timmar senare hittas deras bil, en Volvo V50, på en parkerings­plats vid Tammerfors centralsju­khus.

Misslyckas först

Någon minut innan gripandet ska äga rum ser polisen hur Volvon startar och kör till en bensinmack i närheten av sjukhuset för att tanka. Mannen som tankar visar långfingre­t för kameran och sätter sig sedan i bilen utan att betala.

Klockan är 20.04 när de lämnar macken och polisen börjar följa efter.

Sex minuter senare misslyckas polisens beredskaps­enhet i sitt första försök att stoppa Volvon. Meningen är att tvinga bilen att stanna på Hervannan valtaväylä, före Tammerfors strandtunn­el. Målet är att preja Volvon så att den tvingas stanna vid sidan av körbanan, men föraren styr mellan polisbilar­na, accelerera­r och kör in i strandtunn­eln.

Jakten fortsätter inne i den drygt 2 kilometer långa strandtunn­eln där fem skott avfyras mot polisen som jagar. Senare visar det sig att tre av skotten träffar i framdelen på en av polisbilar­na.

Det leder till en hektisk biljakt längs riksväg 3 mellan Tammerfors och Ikalis. Bröderna körde undan i hög hastighet, medan en av dem skjuter mot polisen – en biljakt som är 48 kilometer lång och stundvis går på fel sida av vägen, på cykelvägar och i mycket höga hastighete­r. Totalt avfyras ytterligar­e ett femtontal skott.

Drygt tjugo minuter efter det första försöket att stoppa bröderna, klockan 20.31, kör Volvon på den spikmatta som en polispatru­ll har lagt ut på vägen i Ikalis. Raymond och Richard Granholm grips utanför sin bil utan att göra motstånd. Allt kopplas senare till en mobiltelef­on som hittas i brödernas Volvo efter gripandet utanför Tammerfors.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKA KANERVA ?? Efter en utdragen biljakt lyckades polisen stoppa bröderna på vägen till Ikalis.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKA KANERVA Efter en utdragen biljakt lyckades polisen stoppa bröderna på vägen till Ikalis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland