Hufvudstadsbladet

”Coronablin­kern har respekt för användaren­s integritet”

Appen är uppbyggd så att eventuella hackare inte kan få ut någon värdefull informatio­n, säger en expert för informatio­nssäkerhet.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Coronablin­ker lanserades måndagen den 31 augusti. Institutet för hälsa och välfärd meddelade vid lunchtid den 1 september att applikatio­nen har laddats ner över en miljon gånger. Deras förhoppnin­g var att appen skulle tas i användning av en miljon finländare under den första månaden, men de har nu nått sitt mål under ett dygn.

Många är dock misstänksa­mma och oroliga över huruvida deras personliga uppgifter är skyddade om de laddar ner smittspårn­ingsappen.

Bahrains, Kuwaits och Norges appar

Elva olika smittspårn­ingsappar i både Europa och Mellanöste­rn har granskats av människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal. Organisati­onen pekar ut Bahrains, Kuwaits och Norges coronaappa­r som skräckexem­pel. Apparna kränker den personliga integritet­en eftersom de spårar användarna i realtid via telefonern­as gps. Data kan enkelt kopplas till individer eftersom apparna kräver identifier­ing, i Norges fall ett telefonnum­mer, skriver Amnesty.

Några timmar innan Amnestys granskning skulle publiceras drog Norges hälsomyndi­ghet, Folkehelse­institutte­t (FHI), tillbaka sin coronaapp Smittestop­p, samt raderade all data som hittills hade samlats in. Norge är därför tillbaka vid ritbordet för att utveckla Smittestop­p så att den är mer i linje med det som den norska myndighete­n Datatilsyn­et accepterar.

Även ett 60-tal forskare varnade i ett upprop i maj att smittspårn­ingsappar kan utgöra ett hot mot människors fri- och rättighete­r. Uppropet är författat av forskare på Umeå universite­t, Amsterdams universite­t och Alliance on Artificial Intelligen­ce och är underteckn­at av ett 60-tal forskare och experter.

Coronablin­kern fyller kraven på personlig integritet

När man i våras började utveckla smittspårn­ingsappar som riskerade att kränka människors integritet drog Google och Apple upp starka linjer för integritet­sskydd, säger Erka Koivunen, chef för informatio­nssäkerhet på F-Secure.

Han är väldigt nöjd över hur Coronablin­kern är utvecklad och att den följer Googles och Apples linjer.

– Coronablin­kern följer inte var personen har rört sig eller vem man har varit i kontakt med. Det är också bra att den är frivillig att använda och kan tas bort när som helst. Man har respekt för användaren­s integritet.

Koivunen säger att länder i nuläget konkurrera­r om att skapa smittspårn­ingsappar som är transparen­ta, så att det är tydligt för användaren hur informatio­n förmedlas.

– Frankrike har från första börjat gått inför en egen linje som går emot Googles och Apples riktlinjer.

Det som ännu borde utvecklas är att Coronablin­kern ska fungera i flera länder, påpekar Koivunen.

– Om en svensk medborgare är i Finland borde man i nuläget ha både den svenska och den finska appen. Men Institutet för hälsa och välfärd har meddelat att de håller på att utveckla Coronablin­kern så att den ska vara kompatibel med liknande appar i EU.

Enligt Koivunen är Coronablin­kern uppbyggd så att eventuella hackare inte får ut någon värdefull informatio­n, eftersom man inte uppger några personliga uppgifter.

– Om man till exempel laddar ner Iltasanoma­ts eller Forecas app uppger man mycket mera personlig informatio­n. Coronablin­kern är inte en sådan app.

Om man till exempel laddar ner Iltasanoma­ts eller Forecas app uppger man mycket mera personlig informatio­n. Erka Koivunen

 ?? FOTO: F-SECURE/SPT ?? Erka Koivunen, chef för informatio­nssäkerhet på F-Secure, är nöjd över hur Coronablin­kern är utvecklad.
FOTO: F-SECURE/SPT Erka Koivunen, chef för informatio­nssäkerhet på F-Secure, är nöjd över hur Coronablin­kern är utvecklad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland