Hufvudstadsbladet

Nya förslag på hur problemet med vitkindade gäss ska lösas

Nu presentera­s nya metoder för att motverka de skador vitkindade gäss orsakar. Att skjuta dem hör till metoderna.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Den växande stammen av vitkindade gäss har orsakat problem både i städerna och på landsbygde­n. En arbetsgrup­p som tillsatts för att få bukt med problemet presentera­de sina förslag till åtgärder på tisdagen. En del av förslagen är aktuella redan i höst.

Lantbruksf­öretagare uppmanas nu att ansöka om gemensamma dispenser för att jaga i väg gässen, också genom att skjuta dem. Många företagare är inte medvetna om att det går att ansöka om dispens. Bara några enstaka ansökninga­r har hittills kommit in.

– Det finns en uppfattnin­g om att det inte går att ansöka om dispens för att jaga i väg gässen, säger Ari Niiranen som leder arbetsgrup­pen.

Till strategin hör att loven ska beviljas med snabb tidtabell genast när de rättsliga kraven uppfylls.

Dessutom ska speciella områden inrättas där fåglarna kan äta, vila och samla krafter inför häckningen. Till ängarnas funktion hör också att se till att fåglarna inte återvänder till den plats de jagats i väg från.

Det ska också bli enklare för jordbrukar­e att få ersättning för de skador som inte gått att förebygga.

De metoder som tidigare provats för att jaga bort gässen har visat sig vara otillräckl­iga när det gäller att förebygga skador.

– Det är ett mångbottna­t problem, ett bedrövligt problem som inte ett förvaltnin­gsområde eller en metod kan råda bot på. Det behövs mer mångsidiga lösningar, säger Niiranen.

Lösningar på sikt

– De skador vitkindade gäss orsakar för lantbrukar­na har blivit oproportio­nerligt stora, säger skogs- och jordbruksm­inister Jari Leppä (C) på presskonfe­rensen.

Vissa av förslagen är långsiktig­a, bland annat kan det i framtiden bli möjligt att jaga den fredade arten. Det är för tillfället inte möjligt att reglera stammens tillväxt genom jakt eftersom det inte tillåts i direktiv inom EU.

Enligt arbetsgrup­pens förslag för 2021–2022 ska det gällande dispenssys­temet utvecklas, resurserna för behandling­en av dispenser säkras och en decentrali­sering av behandling­en utredas.

Vidare ska man i samband med den pågående revidering­en av naturvårds­lagen utreda möjlighete­rna att bevilja dispenser för större områden, till exempel en kommun, vilket gör det möjligt att på ett smidigare sätt beakta hur flockarna rör sig.

Arbetsgrup­pen föreslår också en idétävling för att utveckla metoderna att jaga bort fåglarna.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? De vitkindade gässen blir bara fler och fler och orsakar stora skador bland annat för lantbruksf­öretagare.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA De vitkindade gässen blir bara fler och fler och orsakar stora skador bland annat för lantbruksf­öretagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland