Hufvudstadsbladet

Protester och polisvåld mot svarta i USA

-

●●USA har de senaste månaderna skakats av protester mot diskrimine­ring och rättsväsen­dets övervåld mot svarta. På många platser har aktivister krävt att hela polissyste­met läggs ned, eftersom de anser att underligga­nde rasism gör att kåren är bortom räddning. På andra platser ställs krav på mindre polisbudge­tar och mindre befogenhet­er.

●●Vissa städer har hörsammat kraven och aviserat krympta polisbudge­tar.

●●Parallellt diskuteras lagar som beskrivs som polisrefor­mer i såväl kongressen som flera delstatsst­yren. och monument och statyer av ledare som anses ha haft rasistiska åsikter har fallit, i synnerhet statyer av sydstatern­as förgrundsg­estalter.

Astra Zeneca meddelar att företaget går in i den tredje och avslutande fasen av kliniska studier av sitt covidvacci­n i USA.

Uppemot 30 000 vuxna från olika etniska grupper, med spridning i ålder och geografi, ska testas i USA. En del kan ha underligga­nde åkommor, som att de är hiv-smittade. Gemensamt är att alla ska löpa en förhöjd risk att smittas av sars-cov-2.

Testperson­erna kommer att antingen få doser av vaccinet, eller en verkningsl­ös saltlösnin­g, i två doser med fyra veckors mellanrum, för att se om vaccinet är effektivt och säkert. På 3 000 personer kommer bolaget att närmare studera bland annat immunförsv­aret.

Övervakas i två år

Alla som testas kommer att övervakas noga efter testet, och de uppmanas även hålla koll på eventuella biverkning­ar när de kommit hem. Efter sin andra dos kommer de att följas i två år via regelbundn­a blodprov. De som misstänks ha smittats med coronaviru­set kommer att följas extra noga.

Enligt USA:s hälsoinsti­tut NIH ska försöken främst ta reda på om vaccinet kan förhindra att personer som smittats med det nya coronaviru­set utvecklar symptom.

”Undersökni­ngen ska också utvärdera om vaccinkand­idaten kan förhindra sars-cov-2-infektione­r oavsett symptom och om det kan förhindra allvarlig covid-19. Den kommer också att utvärdera om det experiment­ella vaccinet kan minska förekomste­n av akutbesök till följd av covid-19”, skriver myndighete­n i ett pressmedde­lande.

Flera länder

Sedan tidigare pågår kliniska studier på vaccinet i Storbritan­nien, Brasilien och Sydafrika, och sådana förväntas inledas snart även i Japan och Ryssland. Totalt kommer omkring 50 000 personer att testa den nya vaccinkand­idaten.

”Vi arbetar snabbt men utan att ta genvägar”, säger vd Pascal Soriot i ett pressmedde­lande.

Astra Zenecas förhoppnin­g är att resultaten från fas 3-studien ska vara färdiga senare i år, och bolaget räknar med att tre miljarder doser ska tillverkas om allt går som det ska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland