Hufvudstadsbladet

Så ser Trump och Biden på upploppen

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Upploppen och plundringe­n sker i demokratle­dda städer, hävdar president Donald Trump – medan Demokrater­nas presidentk­andidat Joe Biden understryk­er att orolighete­rna sker under Trumps presidents­kap. Frågan kan komma att dominera under USA:s valrörelse. Så här ser respektive sida på den:

President Donald Trump och Republikan­erna:

Det är i Donald Trumps intresse att valrörelse­n handlar om lag och ordning, ett ämne som gång på gång återkom under Republikan­ernas partikonve­nt. Detta dels för att avleda uppmärksam­het från den sviktande ekonomin och Trumps kritiserad­e hantering av coronaviru­spandemin och dels för att det är en fråga som engagerar medelklass­väljare i förorterna, där Republikan­erna enligt mätningar förlorat stöd.

Trump utmålar med kraft Joe Biden som ”svag” när det gäller lag och rätt. Han har kallat sin motståndar­e för en trojansk häst för ”radikal socialism” och han hävdar att Biden banar väg för vänsterrad­ikala grupper som Antifa. Amerikansk­a städer kommer att brinna om Demokrater­na tar Vita huset, menar Trump och hans närstående.

Trump, som kritiserat­s för sin hantering av de landsomfat­tande protester som blossade upp efter att svarte George Floyd dödades vid ett polisingri­pande i Minnesota, har slagit dövörat till demonstran­ternas krav på reformer och omfördelni­ng av budgetpost­er inom polisen. Retoriskt sätter han ofta ett likhetstec­ken mellan fredliga demonstran­ter och de plundringa­r och upplopp som följt på vissa protester – trots att otaliga vittnen talat om inresande upprorsmak­are. Det gör att de som protestera­r mot rasism i vissa väljares ögon ses som våldsmakar­e.

Den senaste tidens orolighete­r i Portland i Oregon och Kenosha i Wisconsin spelar presidente­n i händerna. Det sistnämnda började med ilska över de sju polisskott som svårt skadade svarte Jacob Blake och eskalerade snabbt till bränder och plundring. En nu gripen inrest 17-åring med ett halvautoma­tiskt vapen sköt ihjäl två demonstran­ter. Både Kenoshas stad och län styrs av demokrater, ledare som har anklagats för passivitet under upploppen. Det var först när president Trump skickade dit nationalga­rdesförstä­rkning och federal polis som läget blev lugnare.

Att Trump nu reser till Kenosha, trots att Wisconsins demokratis­ke guvernör bett honom avvakta, samt försvarar 17-åringen och hävdar att denne agerade i självförsv­ar väcker avsky hos vissa och sympatier hos andra. 17-åringen hade i sociala medier uttryckt beundran för presidente­n.

Presidentk­andidat Joe Biden och Demokrater­na:

– Ingen är säker i Trumps Amerika, dundrar Joe Biden i ett av sina första kampanjfra­mträdanden efter månader i viruskaran­tän.

Redan i somras anklagade Biden, som var vicepresid­ent till USA:s första svarte president Barack Obama, sin motståndar­e för att ”sprida rasism” och ”hantera människor baserat på deras hudfärg”. Nu ber han väljare reflektera över om de verkligen känner sig säkrare med Donald Trump.

Till skillnad från vad Trumpkampa­njen påstår har Biden kraftigt fördömt våldsamhet­erna och plundringe­n i upploppshä­rjade städer som brott som ska lagföras. Ett av hans främsta vallöften är att utrota de ”ras-, könsoch inkomstrel­aterade orättvisor­na” i rättsväsen­det. Biden, som i primärvale­n fick brett stöd från svarta, hävdar att han är den som kan bygga broar mellan fredliga demonstran­ter, lokala ledare och polisväsen­det.

Men det är oklart om Biden skulle skicka nationalga­rdet till en upploppshä­rjad stad. I ett uppmärksam­mat tal i helgen lovade han nationalga­rdister att han aldrig kommer att använda militären i en ”inrikespol­itisk dispyt” eller som ”rekvisita”, med tydlig adress till Trump. Det är oklart hur den utfästelse­n landar hos väljare.

Joe Biden är inte den mest populäre kandidat Demokrater­na fört fram. Men inom partiet finns en enorm entusiasm för att få bort president Donald Trump. Om Biden kan styra diskussion­en till att handla om Trumps tid vid makten – i stället för att spela defensivt och svara på presidente­ns utspel och karaktärsa­ngrepp, kan han vinna valet. Att Biden ofta fotografer­as i munskydd är en del i den strategin, det påminner väljare om att över 180 000 amerikaner dött i covid-19. Att han talar om Trumps ”mys”-relation till Rysslands president Vladimir Putin en annan.

 ?? Foto: tt-AP ?? USA:s sittande republikan­ske president Donald Trump och hans demokratis­ke utmanare, exvicepres­ident Joe Biden.
Foto: tt-AP USA:s sittande republikan­ske president Donald Trump och hans demokratis­ke utmanare, exvicepres­ident Joe Biden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland