Hufvudstadsbladet

Demonstran­ter torteras i Belarus

Nya protester har brutit ut i Belarus, och flera studenter har frihetsber­övats av maskerade poliser. En grupp FN-experter har fått in hundratals rapporter om tortyr och misshandel i samband med protestern­a.

- FILIP NORMAN, EMMA GYLLESTAD/ TT

Omkring 6 700 människor har frihetsber­övats i samband med demonstrat­ionerna mot den auktoritär­e presidente­n Aleksandr Lukasjenko efter det omtvistade valet den 9 augusti, skriver FN:s särskilde rapportör Nils Melzer och 14 andra av FN:s människorä­ttsexperte­r.

Opposition­en och stora delar av omvärlden har dömt ut valet som riggat.

Uttalandet görs inte i FN:s namn, men experterna rapportera­r in till organisati­onen. De har tagit emot omkring 450 dokumenter­ade fall av tortyr och misshandel i samband med frihetsber­övanden.

”Myndighete­rna i Belarus måste omedelbart upphöra med alla kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna”, heter det i uttalandet.

”Sexuellt våld”

Experterna har även fått in rapporter om våld mot barn samt om sexuellt våld mot kvinnor. De uppmanar regimen i Belarus att släppa samtliga personer som fängslats i samband med fredliga protester.

Tisdagens uttalande kommer samtidigt som nya demonstrat­ioner inletts. Nyhetsbyrå­n Reuters skriver att flera studenter frihetsber­övats av maskerade säkerhetss­tyrkor i huvudstade­n Minsk. Två belarusisk­a journalist­er från nyhetssajt­en Tut. by har också frihetsber­övats, skriver ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Demonstran­terna kräver bland annat Lukasjenko­s avgång.

Protester pågår vid flera industrier i Minsk, bland annat två traktorfab­riker rapportera­r lokala medier.

På tisdagen sade sig Lukasjenko vara redo att flytta belarusisk­a fraktfarty­g från baltiska hamnar. Utspelet

sker dagen efter att Estland, Lettland och Litauen infört sanktioner i form av reserestri­ktioner gentemot ett 30-tal representa­nter för Belarus, däribland presidente­n. Sanktioner­na kom med krav på ”en fredlig dialog och en överenskom­melse mellan regimen och samhället”, enligt Litauens president Gitanas Nauseda.

Lukasjenko­s plan verkar vara att flytta fraktfarty­gen till ryska hamnar, även om det blir dyrare.

– Vi kan komma överens med ryssarna om avgifterna, säger han enligt nyhetsbyrå­n Belta.

Ryssland har fördömt de baltiska sanktioner­na som oacceptabl­a och uttryckt stöd för Lukasjenko.

Nytt parti

Parallellt meddelar den belarusisk­a opposition­sledaren Maria Kolesnikov­a och medarbetar­e till den fängslade opposition­spolitiker­n Viktor Babaryko att de bildar ett nytt politiskt parti som de kallar Tillsamman­s.

– Landet befinner sig i en politisk och socioekono­misk kris och tillsamman­s vet vi hur vi ska ta oss ur denna kris... Vi kommer snart att lämna in den dokumentat­ion som krävs för registreri­ng (av partiet), säger Kolesnikov­a i ett videoinläg­g enligt Reuters.

En annan opposition­sledare, Svetlana Tichanovsk­aja, flydde efter valet till Litauen tillsamman­s med sina barn. Senare i veckan ska hon tala via länk inför FN:s säkerhetsr­åd.

I nästa vecka ska Norges statsminis­ter Erna Solberg besöka Litauen och har då planerat in ett möte med Tichanovsk­aja.

– De folkskaror som dag efter dag fyller gatorna i Minsk och andra städer visar hur djupt längtan efter förändring och en demokratis­k utveckling löper i det belarusisk­a folket, säger Solberg till norska TV2.

 ?? FOTO: TUT.BY/LEHTIKUVA-AFP ?? Demonstrat­ionerna mot president Lukasjenko fortsätter på flera håll i Minsk.
FOTO: TUT.BY/LEHTIKUVA-AFP Demonstrat­ionerna mot president Lukasjenko fortsätter på flera håll i Minsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland