Hufvudstadsbladet

Vilseledan­de specificer­ing

- HANNES NYKÄNEN Esbo

RASISM På min fråga om vad ”strukturel­l rasism” – till skillnad från ”rasism” – betyder säger Bille Sirén: ”Med ordet strukturel­l menar jag de systematis­ka, ofta undermedve­tna stereotypi­er som styr våra val och handlingar. Orsaken till att stereotypi­erna är strukturel­la är att vi genom olika medier, uppfostran, kultur och dagligt språkbruk fått en falsk och fördomsful­l bild (...)”.

Den här förklaring­en är inte upplysande. Låt mig begrunda det här med (”ofta”?) undermedve­tna stereotypi­er. Är ”vanlig”? rasism medvetet? Hur visar det sig? Att rasisten själv säger sig vara rasist? Då är ingen rasist. I själva verket är all ondska (förlåt, men hittar inget bättre ord) i den meningen undermedve­tet att människor förnekar ondska – och förnekar att de förnekar något. Den som är avundsjuk, hänsynslös, orättvis, självisk etcetera förnekar – också inför sig själv – sin ondska, och förnekelse­n är en del av ondskan. Det gäller också rasism. På det här planet finns ingen skillnad mellan rasism och ”strukturel­l rasism”.

Om rasism förekommer i vår kultur, medier, uppfostran etcetera blir den därmed strukturel­l? Tja, det finns förstås på olika sätt och i olika grad rasistiska människor överallt i vår kultur, och det här präglar förstås vår kultur. Är det här ”strukturel­l” rasism? Avundsjuka, hänsynslös­het, orättvisa, själviskhe­t – förnekande inte att förglömma – finns också överallt i vår kultur och präglar den i allra högsta grad. Är det därmed fråga om strukturel­la drag? Tyngs vårt samhälle av strukturel­l hänsynslös­het? Man kan väl säga så, om man med det menar att hänsynslös­heten gör sig gällande på många olika plan i samhället. Och visst kan olika samhällen präglas av olika former av ondska. Jag tror inte att det är det här Sirén (eller andra som talar om strukturel­l rasism) menar, men jag ska inte lägga orden i hans mun och säga vad jag tror han menar.

Är ”vanlig”? rasism medvetet? Hur visar det sig? Att rasisten själv säger sig vara rasist? Då är ingen rasist.

Det finns en stor lockelse med begreppet strukturel­l rasism. Det stryker nämligen en av människans värsta frestelser medhårs: att skjuta över sitt eget moraliska ansvar på andra. ”Det är inte jag, det är de samhälleli­ga strukturer­na.” Den här frestelsen förutsätte­r förstås tro, en tro på ”strukturer­na”. Då ångesten har en högre temperatur är det djävulen som frestar och tron på Jesus som frälser. Personen i fråga behöver, i bägge fallen, bara tro. Hon behöver inte ta ansvar.

Hur som helst är ”strukturel­l rasism” enligt min mening bara en potentiell­t vilseledan­de specificer­ing av innebörden i ”rasism”. Folk är rasistiska (avundsjuka etcetera) och det präglar vårt samhälle på olika sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland