Hufvudstadsbladet

Osaka tar ställning mot rasism och polisvåld

- HBL-TT-REUTERS

Naomi Osaka låter inte lårskadan hindra henne från spel i US Open. För då får den japanskhai­tiska tennisstjä­rnan möjlighet att visa att hon tar ställning mot rasism och polisvåld.

Hon gick ut på Flushing Meadows och började värma upp iförd ett svart munskydd med namnet Breonna Taylor på. Taylor var en svart kvinna som dödades av polis tidigare i år.

– Jag har faktiskt sju masker. Det är ganska ledsamt att sju masker inte räcker för alla namn. Förhoppnin­gsvis går jag till final så ni får se alla, säger 22-åringen.

Vill sprida medvetenhe­t

Naomi Osaka, som bott i USA sedan tre års ålder, har engagerat sig i Black Lives Matter-rörelsen och dess protester mot rasism och polisvåld i USA. I förra veckans turnering var hon på väg att bojkotta semifinale­n i protest mot den senaste polisskjut­ningen, mot Jacob Blake i Wisconsin. Efter att semifinale­n skjutits upp beslöt hon sig för att spela.

– Jag vill sprida medvetenhe­t, säger hon om beslutet att bära munskydd med offers namn.

– Tennis ses över hela världen och kanske är det någon som inte kände till historien om Breanna Taylor. Jag tror att ju mer folk känner till en historia, desto mer intressera­de blir de av den.

Osaka säger att hon uppskattar att US Open-arrangören satt upp antirasist­iska konstverk och Black Lives Matter-banderolle­r på de tomma läktarna.

– Det går åt rätt håll och det är många spelare som stödjer frågan. Det finns många röster som bidrar och det är verkligen skönt att se.

”Ska inte klaga”

Osaka drog sig ur finalen i genrepet inför US Open på grund av en lårskada. Två dagar senare kunde hon spela igen, och tog sig med något besvär vidare till andra omgången. Hon besegrade landsmanin­nan Misaki Doi med 6–2, 5–7, 6–2.

– Benet kändes ganska bra. Jag känner av det och under matchen blev det sämre. Men jag kan hantera det. Och jag ska inte klaga, jag vann matchen, säger Osaka.

 ?? FOTO: FRANK FRANKLIN II/TT-AP ?? Naomi Osaka i mask med namnet Breonna Taylor, ett offer för polisskjut­ning.
FOTO: FRANK FRANKLIN II/TT-AP Naomi Osaka i mask med namnet Breonna Taylor, ett offer för polisskjut­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland