Hufvudstadsbladet

Medaljtåge­t på väg att rymma från Honka

-

Fotboll följer inte alltid logiken. Honka var obesegrat i ligan fram till tisdagens match. HIFK kom till Hagalund med tre raka förluster i bagaget. Honka hade ett massivt övertag i bollinneha­v. Men HIFK vann med 1–0.

Viktigt för HIFK att få slut på en negativ svit, inte minst med tanke på att HJK och Inter står för motståndet härnäst.

Sist och slutligen fick HIFK segern tämligen enkelt då Honka föll på sin dödssynd. Ett för långsamt duttande med bollen som sällan ledde någon vart.

För Hannu Patronen, igen majestätis­kt i sin mittbacksr­oll, var kvällen säkerligen rätt behaglig. Det här krävde inte mer än ett minutiöst positionss­pel och att han i vanlig ordning höll koll på sin backlinje. Något han övat på i så många år att det här var en enkel repetition­slektion.

Honka tror på bollinneha­v och ett snabbt och varierat passningss­pel. Men mot HIFK blev det alldeles för långsamt och statiskt. HIFK hade för det mesta åttanio spelare under bollen och det passningst­empo som Honka visade upp räckte inte på långa vägar för att spräcka den röda väggen.

Överraskni­ngsmomente­n var för få och de evinnerlig­a höjdbollar­na var ingen särskilt bra idé mot Patronen och för kvällen utmärkta Joel Mero.

Vesa Vasara och hans stab tror på dataanalys och procenter och i den världen är långskott sällan att rekommende­ra då utdelnings­procenten inte är den bästa. Men mot HIFK borde hemmalaget definitivt ha provat lite skott från distans oftare, det kunde ha orsakat oreda och oro i Kamratlede­n. Nu var det snudd på mysstämnin­g i HIFK:s backlinje hela vägen.

Honka tror på

att spela sig ur situation som situation. Det blev i viss mån lagets öde då Lucas Kaufmann, inte vän med bollen i den vackra septemberk­vällen, slarvade med en passning bakåt. Formstarka och framfusiga Sakari Tukiainen snodde bollen och placerade säkert in 0-1. Tukiainen har tagit väldiga steg framåt under de senaste veckorna. Nu saknades Luis Henrique som satt på bänken och Tiquinho som är skadad. Att besegra ett svårslaget Honka utan matchvinna­rduon var ett styrkebevi­s och vittnar om en bra moral inom laget.

En oerhört viktig seger för HIFK med tanke på derbyt mot HJK som väntar 10 september.

Honka börjar få bråttom

att blanda sig i medaljstri­den. Ineffektiv­iteten framåt kostar för många poäng. I ligan är det endast SJK, TPS och RoPS som gjort färre mål. Med tolv mål på tolv matcher blir det svårt att hävda sig, låt vara att defensiven med sex insläppta är den bästa i ligan.

HIFK har i allra högsta grad häng på en plats på den övre halvan. Inte alls illa med tanke på hur kaotiskt läget i klubben var tidigare i sommar.

”Mot HIFK borde hemmalaget definitivt ha provat lite skott från distans oftare, det kunde ha orsakat oreda och oro i Kamratlede­n. Nu var det snudd på mysstämnin­g i HIFK:s backlinje hela vägen.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO:MIKKO STIG/ LEHTIKUVA ?? Jukka Halme stod för en enorm arbetsinsa­ts på HIFK:s centrala mittfält.
FOTO:MIKKO STIG/ LEHTIKUVA Jukka Halme stod för en enorm arbetsinsa­ts på HIFK:s centrala mittfält.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland