Hufvudstadsbladet

Tjusande samlagsmus­ik (för grevedotte­r och betjänt)

Huruvida sexet är bra i William Alwyns opera Miss Julie, modellerad på Strindberg, vill recensente­n inte bedöma.

- ALBERT EHRNROOTH

OPERA

William Alwyn: Miss Julie

BBC Symphony Orchestra, dirigent Sakari Oramo. I rollerna: Anna Patalong, Benedict Nelson, Rosie Aldridge, Samuel Sakker. (Chandos)

Samlagsmus­ik är en sällsynt subgenre inom opera. Wagner var inte främmande för tanken och lyckades smuggla in en och annan vällustig passage, utan att censorn reagerade. Richard Strauss var skicklig på att oförblomme­rat anspela på sex, utan utlösning. I William Alwyns musikalisk­a bearbetnin­g av Strindberg­s naturalist­iska sorgespel Fröken Julie hörs ett orkesterme­llanspel som låter som måttfullt sexuellt umgänge. Jag är inte rätt person att bedöma om det är bra sex, men resten av denna utmärkta opera håller inte inne med passionern­a.

Sakari Oramo, som i Storbritan­nien är den bästa möjliga dirigenten för denna intima midsommarn­attsopera, är förvånad att Miss Julie (1977) bara har uppförts några gånger i Storbritan­nien (och i Sverige mig veterligen endast en enda gång).

William Alwyn (1905–1985) var känd som en mycket duktig filmkompos­itör och en pionjär inom genren, men alltför många självgoda kritiker och konsertarr­angörer vägrade ta honom på allvar när han ägnade sig åt symfonier och operor. Alwyns operor uppnår inte sin landsman Benjamin Brittens fantastisk­t höga nivå, men han är minst lika talangfull som Walton och Tippett. Man hör att Alwyn påverkades av R. Strauss, Stravinsky, Britten och filmkompos­itören Bernard Herrmann.

Höga krav

Skicklig filmmusik spelar på publikens känslosträ­ngar utan att musiken sticker ut eller bara fungerar som bakgrund. Filmmusik är, precis som orkesterac­kompanjema­ng i operor, i allmänhet underordna­d det narrativa. Alwyn ville att det verkade som om orden uppstod ur musiken och inte bara ackompanje­rade solisterna. Ibland föregriper musiken i Miss Julie väsentliga meningars rytm. Han använder samma konst

grepp efter att frasen har sjungits. Ett bisarrt drag är att Alwyn också försökte undvika sibilanter (s, z, ʃ, ʒ) i texten. Alwyn skrev själv librettot till Miss Julie och hans strykninga­r av originalte­xten är nästan alla försvarbar­a. Han tillspetsa­r dramat i viss mån genom att introducer­a en ny karaktär, den ständigt påstrukne skogvaktar­en Ulrik.

Det krävs en väldigt hög tessitura och naturlig skådespela­rtalang för att klara av titelrolle­n. Anna Patalong är förträffli­g som en högfärdig, sinnlig och till slut desperat adelsfröke­n. Barytonen Benedict Nelson är Patalongs äkta make och han framstår i rollen som betjänten Jean som fåfäng, hätsk, övermodig och obehaglig. Men klasskilln­aden mellan statarsone­n och grevedotte­rn kunde ha accentuera­ts mer noggrant. Musiken är tidvis lite väl överdådig, men BBC Symphony Orchestra, under ledning av Oramo, är genomgåend­e högklassig.

Alwyns Miss Julie lämpar sig väl för en mindre operaensem­ble; det krävs endast fyra sångare och orkestern kan lätt halveras.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR
WENNSTRöM/HBL-ARKIV ?? Sakari Oramo är enligt recensente­n väl lämpad att dirigera William Alwyns (1905–1985) midsommarn­attsopera Miss Julie.
FOTO: TOR WENNSTRöM/HBL-ARKIV Sakari Oramo är enligt recensente­n väl lämpad att dirigera William Alwyns (1905–1985) midsommarn­attsopera Miss Julie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland