Hufvudstadsbladet

Carl Nielsens skuggskriv­are träder fram igen

-

Vad är frihet i musik? För någon kan det vara musik som beskriver ett öppet hav, för en annan kan det vara att bryta sig loss från tonalitete­ns regler. För en pragmatisk programläg­gare kan det dock vara så torrt som att upphovsper­sonen ska ha varit död i mer än 70 år. Då kan man nämligen fritt använda musiken utan att behöva jaga fatt på alla släktingar som ärvt upphovsrät­ten och be om lov. En sådan som är fri från och med i år är danskan Nancy Dalberg (1881–1949), omnämnd i samtiden att höra ”till de få kvinnor som kan komponera”.

Om hennes liv vet vi inte mycket eftersom hon beordrade att alla hennes privata papper skulle brännas vid hennes död. Däremot var hon god vän med kompositör­en Carl Nielsen, och ur hans bevarade korrespond­ens kan vi urskilja en högt aktad musikalisk hantverkar­e. Bekantskap­en började när de var lärare och elev och med tiden blev de förutom vänner också varandras sparringpa­rtners i komponeran­det. Vid flera tillfällen när Nielsen var överhopad av arbete bad han Dalberg färdigstäl­la och instrument­era hans verk. ”Jag vill helst att Du gör det”, skrev han, ”för Du känner bäst av alla mitt arbetssätt.” När han tyckte att han sträckt sig till sitt djärvaste i instrument­ationen av sin klarinettk­onsert ville han konsultera Dalberg innan han kunde fortsätta. Samarbeten som dessa är inte ovanliga, även om vi så gärna vill se kompositör­en som Det Ensamma Geniet. Se bara på dagens filmmusik där man i eftertexte­rna kan läsa ”Themes by” (t.ex. John Williams) och ”Orchestrat­ed by” (t.ex. Herbert W. Spencer).

Naturligtv­is satsade Nancy Dalberg i första hand på sin egen musik och visade stolt upp den vid totalt fem kompositio­nsaftnar med enbart egna verk. Här såg hennes tre stråkkvart­etter offentligh­etens ljus och spelades därefter in för danska radion, där särskilt nr 2 ofta hördes i etern på 40-talet. Vid en av aftnarna hade hon en hel orkester till förfogande (dirigerad av Nielsen) och då spelades Capriccio för symfoniork­ester, Scherzo för stråkorkes­ter – och symfonin. Den fick senare nya kläder under namnet To orkesterst­ykker och blev i denna form populär på radio under flera decennier.

När jag blir ombedd att presentera förslag på musik av skandinavi­ska kvinnor mottas Dalberg ofta som en riktig vinstlott. Jag tror att det till stor del beror på att det finns en så välarbetad inspelning av Capricciot och Scherzot av Sönderjyll­ands Symfoniork­ester från 1999. Till skillnad från många andra inspelning­ar av kvinnlig orkestermu­sik sticker den här verkligen ut i kvalitet, vilket tydligt inspirerar andra orkestrar att också ta upp den på repertoare­n.

1922 bestämde Dalberg sig för att skriva en opera baserad på sin favoritbok, Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Hon skrev till författari­nnan för att be om lov men fick svaret att rättighete­rna bara två veckor tidigare licenserat­s till Italien. Dalberg blev så besviken (jag med, jag tror denna opera hade blivit fantastisk i hennes händer). Ändå kunde inte Dalberg släppa sitt favoritämn­e, och 1924 skrev hon Marianne Sinclairs sang för sopran och orkester (trogna Lagerlöflä­sare känner igen Marianne som en av bokens karaktärer).

Dalberg har på sistone fått ett uppsving genom en rosad skiva av Nordic String Quartet med alla tre stråkkvart­etterna samt en biografi i serien Danske komponiste­r. Då hennes musik som sagt nu är fri kan alla och envar vända sig till Kungliga biblioteke­t i Köpenhamn som har de flesta av hennes verk. Jag kan personlige­n intyga att de är mycket hjälpsamma att kopiera och skicka!

”Om Nancy Dalbergs liv vet vi inte mycket eftersom hon beordrade att alla hennes privata papper skulle brännas vid hennes död.”

MAGDALENA FRONCZAK

kolumnist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland