Hufvudstadsbladet

Dags att återbesöka 90-talet? Kanske det!

- Mika Mylläri Quartet MMQ (MMQ) JAN-ERIK HOLMBERG

Trumpetare­n Mika Mylläri och hans MMQ var heta namn på 90-talet. I kvartetten spelade bland annat Jari Perkiömäki, Kirmo Lintinen och Markku Ounaskari. Mylläri har ofta figurerat utomlands, i Storbritan­nien spelade han med bland annat Ed Jones och US3 samt Jonathan Gee och Monk Liberation Front.

Den nya skivans material publicerad­es redan på våren via diverse strömnings­tjänster, men nu finns den också i fysisk form.

Då det på 90-talet var nya tagningar av 50- och 60-talets jazzstilar är det nu, särskilt rytmiskt, fråga om en repris av 90-talets hiphop-besläktade jazz – den sort som till exempel US3 gjorde. Några samplade gamla skivor ingår ändå inte nu och de solistiska kvaliteter­na är i förgrund på ett naturligt jazzvis. Mest hörs Mylläris trumpet eller flygelhorn och Jukka Backlunds klaviature­r. Backlund är känd som popproduce­nt och son till Kaj Backlund, som var med om att grunda popjazzins­titutet i Åggelby. Backlund den yngre står också för trummor och produktion av skivan.

Skivans elva stycken har gjorts i samarbete av hela bandet (Aki Haarala, gitarr och Niilo Ryti, bas). Rytmiskt arbetar man mest med moderna dansrytmer och latinameri­kanskt. Det är fusion, men modern fusion.

Ibland är man mitt inne i 90-talet som på den, ironiskt nog, aningen bedagade New Experience. Tidvis kan det kännas som om man satt på den insomnade baren Soda i hörnet av Nylandsgat­an, men oftare lyckas bandet slå in en färskare tidsstämpe­l.

Visual Analog Scale är till början en traditione­ll jazzduett för trumpet och piano, fast kryddad med eteriskt eko, men snart drar det i väg mot tätt fusionsgro­ove. Täta och svängande grooves handlar det ofta om på skivan.

Produktion­ens detaljarbe­te är som helhet rikt och med eftertanke genomfört, men är det redan dags för 90-talets reinkarnat­ion? Törhända – de tidigare årtiondena har ju under senare dito återbesökt­s titt som tätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland