Hufvudstadsbladet

Riksdagen testar distansomr­östning under coronan

Riksdagen har inlett hösten med samma coronaregl­er som före sommaren – omkring en fjärdedel av ledamötern­a sitter i salen. Men grupperna och talmanskon­ferensen ska snart ta ställning till om de kan bli fler – och hur man kan rösta på distans.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Riksdagen har en arbetskräv­ande höst framför sig, eftersom man måste ta tag i det som talman Anu Vehviläine­n kallar ”lagstiftni­ngsskuld”. Det handlar om alla de propositio­ner som blivit liggande när våren gick till hanteringe­n av corona, dessutom under omständigh­eter där hela riksdagen inte kunde sitta i plenisalen samtidigt, utan bara en fjärdedel av ledamötern­a. Närmare 170 lagförslag är inplanerad­e under höstsessio­nen, och så är det budgeten.

Nästa vecka rivstartar debatten med statsminis­ter Sanna Marins (SDP) upplysning om EU:s återhämtni­ngsfond och förhandlin­gsresultat­et på sommarens EU-toppmöte.

– Det är en stor fråga både konkret och på principniv­å, därför ska den behandlas också i stora salen, utöver utskotten, säger Vehviläine­n.

– Också en bredare debatt är nödvändig, eftersom berättigan­de inte föds utan diskussion.

Riksdagsgr­upperna diskuterar för tillfället hur man i fortsättni­ngen skulle kunna ha fler ledamöter i salen, inte minst under frågetimma­rna.

Samtidigt behandlar grundlagsu­tskottet ett förslag om distansomr­östning. Förslaget går ut på att tillfällig­t – fram till nästa sommar – tillåta omröstning på distans enligt den teknik som talmanskon­ferensen godkänner.

Enligt riksdagens generalsek­reterare Maija-Leena Paavola har man under sommaren gått igenom dataskydds­frågor.

– Distansomr­östning skulle inte innebära att salen är tom då omröstning pågår, utan en del skulle sitta där, andra på distans, säger Paavola.

För plenum utreds två olika tekniker, den ena är telefonomr­östning, och den andra är att ledamötern­a från sina egna arbetsrum skulle använda teströstni­ngssysteme­t.

– Telefonomr­östningen innebär i praktiken att tjänstemän­nen ringer upp ledamötern­a – vilket är rätt komplicera­t och tidsdrygt. När vi testade tog det 30 minuter i anspråk för en omröstning. Då kan man föreställa sig hur det är i december med alla budgetomrö­stningar på rad – det kommer inte på fråga. Den andra möjlighete­n är att kunna rösta från arbetsstat­ionerna, säger Paavola och understryk­er att tekniken ännu är under utredning.

Under våren har omröstning­ar i plenum hanterats med riksdagsgr­uppernas gentlemann­aavtal, där varje parti får ha bara var fjärde ledamot på plats. I vissa fall har alla deltagit i omröstning­en, till exempel i talmansval­et och kring Juha Mäenpääs åtalsskydd. Då har ledamötern­a röstat i omgångar.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Riksdagens talman Anu Vehviläine­n (C) och generalsek­reterare Maija-Leena Paavola.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Riksdagens talman Anu Vehviläine­n (C) och generalsek­reterare Maija-Leena Paavola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland