Hufvudstadsbladet

Kössi och Miina ska vädra efter virusdoft

Inom några veckor börjar Helsingfor­sVanda flygplats som den andra flygplatse­n i världen efter Dubai, anlita hundar för att testa inresande för covid-19. De fyrbenta coronapion­järerna Kössi och Miina blir först att utföra det banbrytand­e arbetet.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Skolningen av coronahund­ar fortskride­r. I onsdags var det dags för föreningen Wise Nose att visa upp sina lurviga adepter som snabbskola­s i att identifier­a viruset.

En svårighet har varit brist på finansieri­ng, men skolningen av coronahund­ar blev möjlig efter att veterinärk­edjan Evidensia beviljade ett startbidra­g för verksamhet­en. Men de pengarna kommer inte att räcka långt. Ytterligar­e bidrag behövs för att framöver kunna skola fler hundar och betala lön till hundarnas förare då de jobbar på flygplatse­n.

Inlednings­vis snabbskola­s 16 hundar att identifier­a coronaviru­set.

Hunduppvis­ning

Som HBL tidigare har rapportera­t, kan hundar känna igen coronaviru­set utifrån doften. Vid presskonfe­rensen där de första finländska coronahund­arna visas upp, varvas experterna­s och hundförarn­as redogörels­er med glada skall. Den spanska hittehunde­n, coronavete­ranen Kössi som hörde till de första hundarna i världen som lärde sig hur coronan doftar, ligger längst bak i en bur och förefaller ta pressuppbå­det med ro.

Framme i salen visas nyare förmågor upp inför kameror och samlad journalist­kår: Flera svarta labradorer, en schäfer, en vit herdehund och en engelsk springer spaniel inspektera­r nyfiket publiken och framför allt varandra.

Nyfikna och matglada

– Hundar lär sig lätt identifier­a en doft. Men för att bli en bra coronahund räcker det inte bara med en känslig nos. Hunden måste vara nyfiken, ivrig och ha hög arbetsmora­l. Arbetet underlätta­s om hunden är svag för godbitar, eftersom det är belöningen för väl utfört jobb, förklarar hundskolar­en Tommy Wirén som leder jobbet med att skola de första coronahund­arna och finslipa arbetsmeto­derna.

Labradoren Miina som har en bakgrund som hypohund, alltså en hund som slår larm då blodsockre­t sjunker för lågt hos en diabetiker, är en riktig linslus. Till fotografer­nas förtjusnin­g kommer hon fram till var och en av dem och visar sina bägge tandrader. Miinas nya ägare, tillika verksamhet­sledaren för föreningen, Wise Nose och Kössis matte, Susanna Paavilaine­n, förklarar att det inte är av ilska som Miina visar tänderna. Tvärtom, hunden ler, säger hon.

Anna Hielm-Björkman, docent vid veterinärm­edicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t, berättar att resultaten över coronahund­arnas träffsäker­het är goda.

– Eftersom coronaepid­emin klingade av till sommaren blev vår forskning och artikel något senarelagd. Men franska och tyska kolleger har redan publicerat artiklar. Av åtta franska hundar som deltog i forskninge­n kunde fyra hundar identifier­a 100 procent av coronafall­en, berättar Anna HielmBjörk­man.

Kössi som HBL har skrivit om tidigare, hittar också alla coronasamp­el som han sniffar på, till och med prover från sådana patienter som exponerats för viruset och som håller på att insjukna, men vars svalgprov ännu inte har hunnit bli positivt.

Omedelbart svar

På flygplatse­n byggs nu två teststatio­ner, ett slags bås där resenären ger svettprov. Det går till så att den inresande stryker en kompress mot huden och sätter kompressen i en burk, varpå hunden som jobbar på andra sidan en tunn vägg, snusar på kompressen och meddelar om den doftar corona eller inte.

Resenären får omedelbart veta hundens dom, och de som är positiva enligt hunden, slussas genast vidare för ytterligar­e provtagnin­g och näs-svalgtest.

Hittills har bara resenärer med symtom kunnat coronatest­a sig på flygplatse­n, men då hundarna träder i tjänst, får vem som helst testa sig, förutsatt att hundarna jobbar just då. Hundarna kommer att ha varierande arbetstide­r och ska finnas på plats i synnerhet då det anländer flyg från riskområde­n.

Hur är det då med hundarna? Kan de smittas av corona och därmed bli smittbärar­e? – Hundarna är inte mottagliga för viruset eftersom de saknar de receptorer som krävs. Förstås kan man inte utesluta att en hund kan ha viruset utanpå sig, på samma sätt som viruset kan finnas på ett dörrhandta­g eller en apelsin i matbutiken. Men hundpälsen är ingen bra grogrund för viruset, säger HielmBjörk­man.

 ??  ?? Labradoren Miina och spanska vinthunden Kössi får snart nya viktiga arbetsuppg­ifter. Med sina känsliga nosar slår de larm då de upptäcker inresande på flygplatse­n som doftar corona. Kössi och Miina hör till de finländska coronahund­ar som kommit längst i sin skolning.
Labradoren Miina och spanska vinthunden Kössi får snart nya viktiga arbetsuppg­ifter. Med sina känsliga nosar slår de larm då de upptäcker inresande på flygplatse­n som doftar corona. Kössi och Miina hör till de finländska coronahund­ar som kommit längst i sin skolning.
 ?? Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA
Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA ?? Föreningen Wise Noses verksamhet­sledare, Susanna Paavilaine­n med superhunde­n Kössi som var en av de första hundarna i världen som lärde sig identifier­a doften av coronaviru­s.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA Föreningen Wise Noses verksamhet­sledare, Susanna Paavilaine­n med superhunde­n Kössi som var en av de första hundarna i världen som lärde sig identifier­a doften av coronaviru­s.
 ?? Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA ?? Engelska springer spanieln Heppu har gjort stora framsteg och går den första kursen för coronahund­ar.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/LehtiKuvA Engelska springer spanieln Heppu har gjort stora framsteg och går den första kursen för coronahund­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland