Hufvudstadsbladet

Tallink Silja vill se beslut om statligt stöd

- HBL

Uppsägning­ar i Estland och Lettland och 1 200 permittera­de i Finland. Tallink Silja inleder vad man kallar anpassning­såtgärder i hela rederikonc­ernen.

Sammanlagt 2 500 personer berörs av permitteri­ngar och varsel om uppsägning­ar inom Tallink Silja. Det uppger rederibola­get i ett pressmedde­lande.

Koncernen har den här veckan meddelat att förhandlin­gar om uppsägning­ar inleds i Estland och Lettland.

Inom dotterbola­get i Finland pågår omfattande permitteri­ngar som fortsätter tills vidare. De berör nästan alla anställda i Finland, 1 200 personer, i landorgani­sationen och på de två fartygen under finsk flagg: Silja Serenade och Baltic Princess.

Permitteri­ngarna är på deltid och heltid.

Tallink-koncernens vd Paavo Nõgene uppger i pressmedde­landet att biljettför­säljningen har gått ner de tre senaste veckorna. Det beror på ett försämrat pandemiläg­e, men han betonar också den negativa effekten av de olika ländernas reserestri­ktioner och ”brokiga kommunikat­ion” om dem.

På våren planerade Tallink för att trafiken till Sverige skulle återupptas, men reserestri­ktionerna kvarstår.

Nõgene kommer med en känga till de politiska beslutsfat­tarna där han efterlyser snabbare beslutsgån­g.

”Eftersom det ännu inte har fattats beslut om statliga stödåtgärd­er i olika länder har vi nått läget där vi måste optimera vår verksamhet fort för att garantera ekonomisk hållbarhet”, säger han i pressmedde­landet.

Tallink Silja har 15 fartyg och över 6 000 anställda i Finland, Estland, Sverige, Lettland, Ryssland och Tyskland.

Nyligen berättade Viking Line att man inleder omfattande samarbetsf­örhandling­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland