Hufvudstadsbladet

Daghemmet Albert får ny lokal på Stora Robertsgat­an

Daghemmet Albert ska flytta från Maria sjukhusomr­åde till Stora Robertsgat­an i Rödbergen senast 2022.

- NICLAS LöNNQVIST

Daghemmet Albert har i åtta år verkat i ett trähus på Maria sjukhusomr­åde i Helsingfor­s. Det har varit frågan om en tillfällig lösning i väntan på nya lokaler. När Maria sjukhus ska göras om till campusområ­de för uppstartsf­öretag behöver daghemmet nya lokaler. Nu finns planer på att daghemmet ska flytta till Stora Robertsgat­an 23 till lokaler där staden är hyresgäst.

– Vi är i behov av nya, permanenta lokaler för Albert. Det här betyder att vi skulle få ett större svensksprå­kigt daghem i södra Helsingfor­s. Stora Robertsgat­an är logistiskt på ett bra ställe, säger SFP:s stadsstyre­lseledamot Marcus Rantala.

Enligt honom är det för tidigt att säga hur många platser som kommer att finnas för Albert i framtiden.

■ År 2022 skulle Albert inleda verksamhet­en i lokalerna på Stora Robertsgat­an.

– När trähusen flyttas på campusområ­det eller till Baggböle skulle det betyda att daghemmet får ett akut behov av en tillfällig lokal. Jag är lite förvånad över att staden under åtta år inte hittat permanenta lokaler för Albert. Då hade daghemmet kunnat flytta in direkt. Det här ger inte en bra bild av stadens processer, men nu måste vi garantera en hållbart långsiktig lösning för daghemmet, säger Rantala.

Daghemmet Alberts historia har under 2010-talet kantats av bekymmer med lokaler. Innan flytten till Maria sjukhusomr­åde verkade Albert i en hyreslokal på Albertsgat­an, men hamnade i exil efter att det kommit fram att lokalen har dålig inomhusluf­t, trots en renovering. Under tiden för den misslyckad­e renovering­en verkade Albert redan första gången i huset på Maria sjukhus innan man återvände till Albertsgat­an för att flytta tillbaka till sjukhusomr­ådet där daghemmet funnits sedan 2012.

 ?? FOTO:NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Trähusen på Maria sjukhus före detta område ska flyttas, vilket betyder att daghemmet Albert behöver nya lokaler.
FOTO:NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Trähusen på Maria sjukhus före detta område ska flyttas, vilket betyder att daghemmet Albert behöver nya lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland